McLaren je odradio fantastičnu prilagodbu na potpuno različitu arhitekturu Renaultove pogonske jedinice u vrlo ograničenom vremenskom periodu i vjeruju da bi imali problema da su odluku o promjeni motora donijeli imalo kasnije.

Nakon tri godine s Hondom McLaren se okrenuo Renaultu i nadaju se da će im dodatna snaga motora i bolja pouzdanost pomoći da se vrate u redovitu  borbu za pobjednička postolja, prvi puta od 2012.

McLaren za pobjedničko postolje ne zna od VN Australije 2014. dok su posljednju pobjedu i pole position osvojili na posljednjoj utrci 2012. u Brazilu.

Dvije osnovne arhitekture

Tehnički direktor Tim Goss pohvalio je svoju momčad zbog posla koji su obavili u prilagođavanju šasije za Renaultovu pogonsku jedinicu.

“Renaultova arhitektura vrlo je različita,” rekao je Goss za Autosport.

“Imate dvije osnovne arhitekture, Mercedesovu/Hondinu i Ferrarijevu/Renaultovu. Razlika je u poziciji turbo punjača.”

“Mercedesov/Hondin pristup [koji je Honda usvojila 2017. i inicijalno imala velikih problema s vibracijama] uključuje kompresor s prednje strane motora, a turbinu sa stražnje strane dok je MGU-H unutar V-nagiba među redovima cilindara.”

“Ferrarijev/Renaultov pristup ima kompresor sa stražnje strane motora, MGU-H je iza njega, a turbina iza MGU-H. To zahtjeva različit pristup u dizajnu šasije i mjenjača, a sad kad imamo svježe iskustvo s oba pristupa možemo vidjeti prednosti i mane.”

“Postoje stvari koje obožavam kod Renaultova pristupa, a neke me malo frustriraju. Na kraju smo imali sreće da smo odluku o promjeni motora donijeli taman na vrijeme. Nismo ju mogli donijeti kasnije.”

Renaultov motor sjedi više naprijed

Renault F1 engine 2017 MGU-K Foto Renault
Foto: Renault

Renaultovo pozicioniranje kompresora i MGU-H sa stražnje strane motora utjecalo je na dizajn stražnjega kraja.

“Morali smo rekonfigurirati šasiju, promijeniti sustav hlađenja i rekonfigurirati mjenjač kako bi se sve uklopilo. Ali uspjeli smo u tome bez značajnih kompromisa na šasiji iako je bilo riječ o velikoj promjeni.”

“Kod Renaulta je prednji kraj motora mnogo jednostavniji, motor možemo pomaknuti više naprijed pa je aerodinamički utjecaj motora i ispušnoga sustava puno manji. Ali zato imate turbo koji se nalazi blizu stražnjega ovjesa pa morate prilagoditi i njega i produljiti mjenjač [kako bi se prihvatne točke za stražnji ovjes nalazile više prema iza].”

“Ali odradili smo fantastičan posao. Zaista fantastičan posao.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes – ‘Red Bull će osvojiti naslov ako jako brzo ne poboljšamo bolid’

Mercedes smatra da će Red Bull osvojiti naslov prvaka ukoliko brzo ne poboljšaju svoj F1 W…