2024-McLaren-MCL38-livery-launch-on-2023-MCL60-car-side-shot-Photo-McLaren-Edited-by-MAXF1net

Šef McLarenove F1 momčadi Andrea Stella kaže da još uvijek ne vide usporavanje razvoja bolida za 2024. koji još uvijek napreduje brzinom koju su imali tijekom 2023. godine kada su na impresivan način popravili svoju konkurentnost i došli u borbu za pobjednička postolja.

McLaren je nakon tehničkoga restrukturiranja pod vodstvom Stelle i odluke da žrtvuju početak sezone kako bi bili konkurentniji kasnije uspio dramatično napredovati u odnosu na konkurenciju pa su Norris i Piastri bili u mogućnosti ostvarivati puno kvalitetnije rezultate nego na početku 2023.

Jučer su pokazali kako će izgledati boje i sponzori na novom MCL38, koji će svjetlo dana ugledati 14. veljače, a ujedno su se javnosti obratili i vodeći ljudi i vozači.

Za razliku od prošle godine, kada je McLaren u ovo vrijeme priznao da neće imati dobar početak sezone kako bi kasnije mogli više napredovati, ove godine iz Wokinga dolaze puno pozitivnije i optimističnije izjave.

“Zasad, moram reći da ne vidimo trend opadajućih prinosa [u razvoju bolida],” rekao je Stella.

“To očito moramo dokazati kad stavimo bolid na stazu, ali kada je riječ o razvoju u zračnom tunelu ili CFD-u [računalna dinamika fluida], vidimo da možemo držati stupanj razvoja koji je doveo do poboljšanja u Austriji i kasnije u Singapuru.”

Novi zračni tunel i simulator

McLaren je prošle godine u kolovozu završio s korištenjem Toyotinoga zračnog tunela u Koelnu i krenuo koristiti vlastiti, suvremeni zračni tunel u kojem su u potpunosti dizajnirali novi MCL38.

To će im, u slučaju uspješne korelacije podataka, dati prednost i s tehničke strane, jer je tehnologija koju koristi superiorna, ali i s logističke strane jer fizička blizina novoga tunela značajno smanjuje vrijeme potrebno da se testiraju novi dijelovi.

Prednost će im donijeti i novi simulator, koji su također dovršili 2023., i koji će također pomoći u razvoju bolida, posebno u testiranju novih dijelova prije proizvodnje kao i u traženju postavki prije dolaska na pojedinu stazu.

“Integrirali smo novu infrastrukturu koju smo dovršili u 2023., a novi bolid u potpunosti je razvijen u MTC [McLaren Technology Centre] zračnom tunelu od rujna nadalje,” rekao je Stella.

“Razvijan je i u novom simulatoru, a kompozitni i metalni dijelovi proizvedeni su u novoj proizvodnoj infrastrukturi koju smo postavili.”

“Kada je riječ o aerodinamičkoj učinkovitosti, downforceu i otporu, govorimo o brojevima tako da ih možete prilično dobro pratiti.”

“Prošle smo godine [na početku] vidjeli da imamo period stagnacije i da moramo mijenjati stvari s konceptualne strane kako bismo mogli držati korak s razvojem.”

“Ove godine nismo doživjeli takav period stagnacije i vidimo da koncepti koje smo utemeljili prošle godine imaju još prilično puno za ponuditi u malim koracima koje možete ostvariti.”

McLaren dovršava početnu specifikaciju bolida s kojom će nastupiti na testiranjima i prvoj utrci, ali u pripremi su već i poboljšanja koja planiraju uvesti nakon nekoliko utrka i koja izgledaju ‘prilično zanimljivo’.

“U pozadini smo već počeli raditi na dodatnim poboljšanjima za koja se nadamo da ćemo donijeti relativno rano u sezoni, a koja se čine prilično zanimljivim,” zaključio je Stella.

F1 2024. – DATUMI PREDSTAVLJANJA BOLIDA

Sauber / Williams5.2.
Alpine7.2.
Aston Martin12.2.
Ferrari13.2.
Mercedes / McLaren14.2.
Red Bull15.2.
Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …