2023-British-GP-start-of-the-race-Photo-Red-Bull-Edited-by-MAXF1net

McLarenov šef F1 momčadi Andrea Stella objasnio je kako su uspjeli napraviti tako velike korake naprijed tijekom sezone 2023. unatoč lošem startu, ali i zašto bi stvari mogle biti još bolje iduće godine.

McLaren je 2023. započeo s jednim od najsporijih bolida s kojim su Norris i Piastri jedva uspijevali dohvatiti pokoji bod, ali od devete utrke sezone u Austriji McLaren je počeo donositi nove dijelove za MCL60 što je u potpunosti promijenilo tijek njihove sezone.

Norris i Piastri su nakon toga gotovo stalno bili u bodovima, a često i u borbi u samom vrhu, uz devet pobjedničkih postolja koja su im pomogla da prestignu Aston Martin u borbi za četvrto mjesto, što je djelovalo nezamislivo na početku sezone.

Nakon što je Stella preuzeo funkciju šefa momčadi nakon odlaska Seidla u Sauber, koji će 2026. postati Audi, odradio je tehničko restrukturiranje i postavio novu strukturu s tri tehnička direktora od kojih će dva početi raditi tek od nove sezone.

“Tehničko restrukturiranje bilo je temeljni pokretač”, rekla je Stella za Autosport.

“Samo restrukturiranje uključuje ljude koji zapravo još nisu ni krenuli.”

“Ako govorimo o novoj tehničkoj konfiguraciji, koja uključuje tri tehnička direktora, dva od njih još nisu počela. Bio je to Peter Prodromou zadužen za aerodinamiku, David Sanchez [iz Ferrarija] zadužen za performanse i koncepte, Rob Marshall [iz Red Bulla] zadužen za inženjering i dizajn.”

“Zapravo, ova je struktura razjasnila odgovornosti i također omogućila, a to je bilo kratkoročno bitno, restrukturiranje aerodinamičkog odjela, postavljajući Petera Prodromoua na čelo, podržavajući Giuseppea Pescea.”

“Ti su momci bili apsolutno ključni u postavljanju novoga smjera dizajna bolida s aerodinamičkoga gledišta.”

McLarenov novi zračni tunel, koji je pušten u rad u ljeto, korišten je samo na projektu bolida za 2024. i to bi im trebalo dodatno pomoći da se približe Red Bullu koji je trenutno mjerilo za sve.

“Ovo je omogućilo korištenje talenta koji su već bili dostupni u McLarenu jer su ljudi koji fizički dizajniraju geometrije na bolidu isti ljudi”, rekao je.

“Ali oslobađanje njihovoga talenta davanjem jasnih smjernica, postavljanjem jasnih ciljeva i pokušajem da osnaživanje i entuzijazam budu temelj našega ophođenja s ljudima, to je bilo ključno. I to je također način na koji pokušavamo ući u budućnost.”

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

VN Kanade 2011. – Najduža utrka u F1 povijesti s dramatičnim završetkom

Jenson Button na današnji je dan 2011. pobijedio na dramatičnoj VN Kanade na kojoj je na p…