McLaren će koristiti Mercedesove pogonske jedinice 2021. iako je velika promjena tehničkoga pravilnika odgođena za 2022. zbog situacije s koronavirusom.

Britanska momčad posljednje je naslove prvaka osvojila s Mercedesom dok njemački proizvođač još uvijek nije imao svoju tvorničku momčad, a 2015. McLaren prelazi na Hondu s kojom su imali problematične tri sezone.

Nakon toga se McLaren okrenuo Renaultu s kojim su 2018. završili šesti, a 2019. četvrti dok ove sezone žele učvrstiti tu poziciju i obraniti ju od Renaulta i Racing Pointa.

McLaren je za 2021. osigurao povratak na Mercedesove motore, a ta će se promjena dogoditi iako će promjena tehničkoga pravilnika biti odgođena za 2022.

Kako bi smanjili troškove, momčadi će 2021. koristiti šasije iz 2020., uključujući mjenjače, što će McLarenu otežati prijelaz na Mercedesove motore, ali će barem imati više vremena nego uoči početka 2018. kada su donijeli kasnu odluku o prelasku s Honde na Renault.

“Koristit ćemo Mercedesove motore 2021. kako je i planirano i smjestit ćemo ih u trenutnu šasiju,” stoji u priopćenju.

Jedan od izazova je drukčija arhitektura pogonske jedinice i smještaj pojedinih komponenti budući da Mercedes i Honda imaju kompresor s prednje strane motora, a Renault i Ferrari sa stražnje, gdje se nalazi i turbina.

Za očekivati je da će McLaren nastaviti koristiti vlastite mjenjače, kao što to čini i Williams, za razliku od Racing Pointa koji već godinama kupuje Mercedesove mjenjače u paketu s pogonskom jedinicom.

1998-Australian-GP-Coulthard-and-Hakkinen Photo McLaren

To znači da će McLaren morati izvršiti preinake na svom mjenjaču kako bi ga mogli spojiti s Mercedesovim motorom, a FIA će im to dopustiti iako će razvoj mjenjača biti zamrznut za iduću sezonu zbog smanjenja troškova.

McLaren je s Mercedesom osvojio tri vozačka naslova prvaka (Hakkinen 1998. i 1999., Hamilton 2008.) i jedan konstruktorski naslov 1998.
Posljednji pole position (Hamilton) i pobjedu (Button) McLaren je također ostvario s Mercedesom na posljednjoj utrci F1 prvenstva 2012. u Brazilu, a posljednje postolje ostvarili su prošle godine u Brazilu koristeći Renaultove motore.
Japanese GP F1 1999 podium Hakkinen Schumacher Irvine
VN Japana 1999. – Hakkinen je drugu godinu zaredom slavio na Suzuki i ponovno osvojio naslov prvaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton posljednjim krugom pobijedio Bottasa za pole position za VN Portugala

Lewis Hamilton u posljednjim je sekundama kvalifikacija za VN Portugala odvozio najbrži kr…