McLaren je pokazao fotografije svog novog F1 bolida za 2018. koji će prvi puta koristiti Renaultove pogonske jedinice, a nova je i narančasto plava kombinacija boja.

Momčad je novi bolid pokazala putem online prezentacije, tri dana prije početka predsezonskih testiranja u Barceloni i dan nakon što su svoje bolide pokazali Mercedes i Ferrari.

Novi McLaren ima gotovo u cijelosti narančastu karoseriju s plavim stražnjim krilom i djelomično plavim prednjim krilom, a kontrast upotpunjuju dodatni plavi detalji poput vozačevih brojeva i peraje na pokrovu motora.

Kombinacija boja slična je onoj s kojom se Alonso natjecao u IndyCar seriji i bliža je izvornoj McLarenovoj bolji s kojom su se počeli natjecati u Formuli 1, za razliku od prošlogodišnje crno bijelo narančaste kombinacije.

McLaren MCL33 prvi će puta biti testiran na stazi danas poslijepodne na španjolskoj stazi Navarra gdje će momčad iskoristiti prvi od dva dozvoljena dana za snimanje promotivnih materijala za vrijeme kojega ne smiju prijeći više od 100 kilometara.

Novi bolid nastavlja se na koncept svoga prethodnika s vrlo sličnim nosom, prednjim i stražnjim krilom i vrlo uskim usisnikom iznad vozačeve glave, ali ima i više postavljene bočne otvore za hladnjake poput novoga Ferrarija kako bi se što više mjesta oslobodilo za strujanje zraka oko njihova donjega dijela.

Prednje krilo na središnjim dijelovima ima čak devet elemenata, čime McLaren nastavlja s razvojem orjentiranim na stabilnost downforcea, a ne na njegov najveći iznos.

Također, novi MCL33 ima i vrlo zanimljivu seriju malih usmjerivača zraka na vrhu početka bočnih stranica, slično kao i MCL32, ali u većem broju, koji stvaraju seriju vrtloga koji pomažu usmjeriti zračnu struju prema stražnjem krilu i ispod njega.

Složenost se nastavlja i u području podnice koja je uzdužno razrezana gotovo do stražnjih kotača, a u području iza prednjih kotača McLaren je nastavio sa serijom oštrica, usmjerivača i krilaca koji pripremaju zračnu struju za ovo ključno područje na početku podnice.

 

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Vettel kritizira FIA-u – ‘To nije bilo jako profesionalno’

Sebastian Vettel smatra da se FIA nije ponijela profesionalno s kasnim izricanjem kazne za…