McLaren radical new rear wing on track- Austrian GP Red Bull Ring F1 2016 Foto f1fanatic

Momčad McLarena ne prestaje donositi zanimljiva poboljšanja na svoj MP4-31, a u Austriji su pozornost privukli radikalnim dizajnom stražnjeg krila.

Stražnje krilo sastoji se od bočnih ploča (endplates) i dva elementa (od 2004. su dopuštena samo dva elementa), a McLaren je iznenadio radikalnim dizajnom bočnih ploča.

Kako Hondina pogonska jedinica po pitanju snage prilično zaostaje za Mercedesom i Ferrarijem, McLaren se morao usredotočiti na učinkovitu ‘proizvodnju’ downforcea kako ne bi previše oštetio svoju ionako lošu brzinu na pravcu.

Učinkovit downforce je onaj koji za isti iznos pritiska izaziva manje otpora, a McLaren je u optimizaciji stražnjeg krila (koje je zaslužno za velik dio otpora zraka čitavog bolida) otišao korak dalje.

Bočne ploče već su godinama vrlo složenih linija, a horizontalne proreze u visini glavnog profila krila viđamo više od deset godina.

McLaren Honda MP4-31 Canada GP F1 2016 rear wing Foto Auto Motor und Sport
McLarenovo stražnje krilo s VN Kanade s ‘uobičajenim’ dizajnom bočnih ploča

Tek posljednjih nekoliko godina momčadi su se dodatno usredotočile na dio bočnih ploča ispod glavnih elemenata stražnjeg krila koji je prije bio ravan, a danas sadrži sve više horizontalnih i vertikalnih proreza.

Duge vertikalne proreze na početku bočnih ploča također smo viđali, ali dodatne (i vrlo visoke) vertikalne proreze na ostatku bočnih ploča u ovom obliku još nismo vidjeli.

McLaren je s ovim prorezima omogućio zračnoj struji da prolazi između vanjske i unutarnje strane bočnih ploča, a one su međusobno povezane s tri blago zakrivljene horizontalne trake – zbog čvrstoće i usmjeravanja zračne struje.

Cilj ovoga rješenja je smanjiti otpor zraka propuštanjem zračne struje kroz proreze – isto se moglo učiniti i zahvatima na samom stražnjem krilu, ali McLaren očito cilja na ovaj način kao aerodinamički učinkovitiji što je od izuzetne važnosti ako u obzir uzmemo deficit Hondine pogonske jedinice.

Ostaje vidjeti hoće li i ostale momčadi kopirati ovakvo rješenje, ali sigurno će u svojim CFD simulacijama isprobati nešto slično.

McLaren radical new rear wing Austrian GP Red Bull Ring F1 2016 Foto f1fanatic

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Europe 2016. – Rosberg dominantan na prvoj utrci u Bakuu

Nico Rosberg uvjerljivi je pobjednik prve F1 utrke u Azerbejdžanu ispred Vettela u Ferrari…