McLaren je prodao svoj tehnološki centar u Wokingu za 170 milijuna funti američkom gigantu Global Lease Network kojega će nastaviti koristiti u najmu idućih 20 godina.

McLarenove kompanije Automotive, Racing i Applied Technologies nastavit će raditi u tehnološkom centru površine 78 000 metara kvadratnih, ali više neće biti vlasnici kao dosad nego će biti u dugoročnom najmu.

Ovo je treći potez u nizu s kojim McLaren nastoji doći do novaca potrebnih za investicije u ovim izazovnim vremenima u kojima je značajno pala prodaja automobila nakon što su prošle godine dogovorili pozajmicu od 150 milijuna funti od Nacionalne banke Bahraina i prodali 15% udjela svoje F1 momčadi MSP Sports Capitalu, američkoj sportskoj investicijskoj grupi, za 185 milijuna funti.

“Sjedište McLaren Grupe je suvremena građevina koja je dobila brojne nagrade i koju je dizajnirao renomirani aritekt Norman Foster,” rekao je James Nelson, CEO Global Lease Networka.

“Oduševljeni smo što smo uspjeli dogovoriti suradnju s menadžmentom McLaren Grupe kako bismo ostvarili ovu transakciju. Veselimo se dugoročnom partnerstvu s McLarenom i prednostima koje će ova transakcija donijeti GNL-u.”

McLaren Technology Centre MTC top view Photo McLaren
Photo: McLaren

McLarenov CEO Zak Brown, koji je odigrao ključnu ulogu u prodaji tehnološkoga centra, prošle je godine najavio da će do toga doći jer u današnje vrijeme nema smisla držati novac u nekretnini ukoliko se bave prodajom automobila i utrkivanjem.

“Zašto bismo imali sav taj novac u nekretnini? Mi nismo kompanija koja se bavi nekretninama,” rekao je Brown.

“Mi smo trkaća momčad i automobilska kompanija. I to je početak putovanja kako bismo očistili svoju financijsku situaciju.”

“Mislim da većina kompanija u svijetu zapravo ne posjeduje nekretnine u kojima se nalaze.”

“Imamo puno gotovine zaključane u toj zgradi, a kao što možete zamisliti, to nije vrlo produktivan način korištenja novaca kad želite uložiti u svoje poslovanje.”

“Na kraju ćemo ju nekome prodati, a onda ćemo dogovoriti izuzetno dug najam i iskoristiti taj novac kako bismo uložili u svoje poslovanje i to će nam pomoći da razvijemo svoje poslovanje. Tako da je to tipična izvedba financijskoga restrukturiranja.”

McLaren Technology Centre MTC Exterior Night retouch Extended Photo McLaren
Photo: McLaren
McLaren Technology Centre side top view Photo McLaren
Photo: McLaren
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Sainz ‘nije jako zadovoljan’ sedmim mjestom u Barceloni

Carlos Sainz kaže da nije jako zadovoljan sedmim mjestom na svojoj domaćoj utrci u Španjol…