McLaren razvija novi motor u suradnji s BMW-om

McLaren F1 BMW 6.1-litre V12 engine

McLaren Automotive, ogranak McLaren Technology Group, objavili su strateški projekt za dizajn i razvoj tehnologije za novu generaciju pogonskih sustava na kojem će, među ostalim, raditi i s BMW-om.

Projekt uključuje razvoj nove tehnologije izgaranja koja će omogućiti veću specifičnu snagu nego što je to trenutno moguće, a cilj je i smanjiti potrošnju goriva i emisije CO2. Nova tehnologija koristit će se u budućim McLarenovim motorima.

Dosad najpoznatija suradnja McLarena i BMW-a definitivno je ona na projektu McLarena F1, legendarnog supersportskog automobila koji je 1992. jurio 387 km/h zahvaljujući maloj masi, aerodinamici i sjajnom BMW-ovom V12 motoru obujma 6064 cm3 i snage 627 KS, a McLaren F1 GTR osvojio je 24h Le Mansa 1995. u prvom pokušaju.

McLaren je za svoj sportski automobil MP4-12C razvio prvi motor u svojoj povijesti, M838T, koji je nastao uz pomoć britanskog specijalista za motore Ricarda i tehnologije Menard Competition Technologies.  McLarenov V8 motor težio je 199 kg, vrtio se do 8500 o/min, iz 3,8 litara obujma razvijao je maksimalnu snagu od 600 KS, a 80% snage bilo je dostupno već od 2000 o/min.

Projekt razvoja novoga motora financirat će i britanska vlada kroz Advanced Propulsion Centre (APC) jer će motor pomoći razvoju britanskih kapaciteta u proizvodnji motora s unutarnjim izgaranjem koji imaju niske emisije CO2.

McLaren Automotive vodit će cijeli projekt, ali ukupno će na njemu raditi još šest partnera uključujući dosadašnjeg partnera Ricarda, BMW grupu, Grainger i Worrall zaduženi su složene metode izlijevanja lakih legura, a Lentus Compisites za kompozitne strukture. Sveučilište Bath doprinijet će svojim naprednim tehnologijama za učinkovitost motora s unutarnjim izgaranjem.

“Ovo je uzbudljiv projekt koji igra na jake strane svih partnera,” rekao je izvršni direktor McLaren Automotive Mike Flewitt.

“McLaren Automotive ima iznimnu reputaciju za izgradnju najboljih svjetskih motora, što je naš M838T pokazao osvojivši nagradu za Međunarodni motor godine.”

“Nastavit ćemo neovisno dizajnirati i izrađivati svoje motore, a prednosti toga pomoći će nam da ubrzamo razvoj iduće generacije naših pogona što potvrđuje naš Track22 poslovni plan.”

McLaren M838T engine
McLarenov M838T 3,8-litreni V8 motor
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

1 Komentar na "McLaren razvija novi motor u suradnji s BMW-om"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
FerrariHR
Pretplatnik

Zanimljivo. Vidit ćemo šta će se iz ovoga izrodit.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes najbrži na prvom danu testiranja, Red Bull s najviše kilometara

Lewis Hamilton i Valtteri Bottas postavili su dva najbrža vremena na prvom danu prvoga tes…