McLaren je u Kini donio nekoliko aerodinamičkih poboljšanja među kojima se ističe upečatljivo T-krilo o kojem smo već pisali i dugi longitudinalni prorez na bočnim stranama podnice, a na trećem treningu isprobali su i novo stražnje krilo koje ipak nisu odlučili koristiti u kvalifikacijama.

Unatoč velikim problemima sa snagom Hondina motora koji za najboljima zaostaje više od 100 konjskih snaga i koji je otprilike na razini Hondina motora s kraja prošle sezone, McLaren nastavlja činiti što je u njihovoj moći kako bi poboljšali konkurentnost svoga bolida.

Bolid je u Kini osvanuo s dvostrukim T-krilom koje je drukčije od konkurentskih rješenja, a uspješno su testirali i longitudinalni prorez duž bočnih strana podnice koji pomaže izolirati zračnu struju ispod bolida od turblencija s vanjske strane.

Podnica ove godine može biti šira zbog širih bolida, a već smo vidjeli brojna zanimljiva rješenja poput izrezanih dijelova kod otvora za hladnjake i već uobičajenih višestrukih proreza ispred stražnjih kotača.

Ali McLaren je na ovom području otišao korak dalje i sa svake strane izrezao dugi prorez koji se proteže gotovo od početka podnice duljinom od otprilike jednoga metra. Prorez nije posve jednostavan i vertikalan, nego je otvoren s unutarnje strane pa se sa strane kroz njega teško može vidjeti asfalt ispod podnice.

Prorez omogućuje miješanje zraka koji putuje s gornje strane podnice sa zračnom strujom ispod nje što pomaže stvoriti vrtloge koji će zračnu struju koja putuje prema difuzoru donekle izolirati od turbulencija i pomoći povećanju aerodinamičke učinkovitosti.

Ispred proreza, na samom početku podnice, sa svake strane nalaze se po dvije široke longitudinalne oštrice nalik sjekirama koje stvaraju snažne vrtloge i šalju ih duž ruba podnice, ali McLaren ih je koristio već u Australiji. Na testiranjima smo vidjeli po jednu oštricu sa svake strane podnice.

McLaren-MCL32-Chinese-GP-F1-2017-garage-shot floor slot illustration MAXF1net
Foto: McLaren/MAXF1.net

Zasad ništa od novog stražnjeg krila, ali ‘ostale nadogradnje funkcioniraju’

McLaren je na trećem treningu testirao i novo stražnje krilo koje ipak nisu odlučili koristiti u kvalifikacijama jer je potrebno još promjena kako bi od njega dobili zadovoljavajuće rezultate.

“Koristili smo ga na oba bolida na trećem treningu, ali kako imamo neke sitne probleme koje moramo popraviti odlučili smo da ga nećemo koristiti u utrci,” rekao je Eric Boullier.

“Ali ponovno ćemo ga koristiti u Bahrainu.”

“Ostale nadogradnje funkcioniraju.”

Alonso i Vandoorne VN Kine će startati s 13. i 16. mjesta nakon što su uoči početka vikenda iz momčadi očekivali da će biti manje konkurentni nego u Australiji zbog 1.2 km dugog pravca.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren otkrio novi MCL38 za F1 sezonu 2024.

McLaren je posljednja u nizu momčadi koja je predstavila svoj novi F1 bolid za 2024. koji …