Momčad McLarena s novim je bolidom usredotočena na iskoristivost voznih karakteristika u što je moguće više različitih uvjeta kako bi Fernando Alonso i Stoffel Vandoorne što češće mogli izvući maksimum iz njega.

Uoči prve sezone s Renaultovim motorima McLaren je otkrio koji su im ciljevi bili s novim bolidom osim uobičajenih ciljeva pronalaska više downforcea i smanjenja težine.

Tehnički direktor Tim Goss kaže da je prioritet bio postići bolid koji se u različitim uvjetima ponaša što je moguće konstantnije odnosno da aerodinamika funkcionira pri različitim brzinama i udaljenostima od tla.

“Danas je dobar bolid onaj koji vozač može iskoristiti,” rekao je Goss.

“Nema smisla dati im bold s vrlo skokovitim performansama.”

“Mi pokušavamo proizvesti bolid koji dobro funkcionira u širokom operativnom području.”

“Isprve nismo bili zabrinuti razinom performansi koje će imati novi bolid [MCL32, za 2017.], željeli smo razumjeti fiziku iza dinamike fluida i pokušati dobiti dobru aerodinamiku koja se dobro ponaša u različitim situacijama.”

“A tek kad smo bili sretni s tim počeli smo graditi performanse.”

McLaren 2017. nije smanjivao downforce zbog Honde

Iako su posljednje tri godine imali najslabiji motor u F1, McLaren prošle godine nije radio očekivane kompromise po pitanju razine downforcea, nego su odabrali onu razinu koja bi im donosila najbolja vremena po krugu.

“Uvijek smo ciljali na najbolje vrijeme po krugu, a onda se u utrci branili koliko bi mogli. Na nekim utrkama to je bilo jako teško.”

“Bolid smo značajno poboljšali oko Mađarske, imali sjajnu utrku, ali onda smo u Belgiji pali. Jednostavno se nismo mogli braniti na pravcu.”

“Mi smo ovdje da osvajamo prvenstva i pobjede. Zato želimo dizajnirati bolid da bude uspješan, najbolji što može biti, i pretpostaviti da će pravi motor doći.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bolidi će zbog promjene pravila 2021. izgubiti oko 10% downforcea

Bolidi Formule 1 iduće sezone izgubit će oko 10% downforcea zbog promjene pravila koja se …