McLaren će na iduću utrku u Španjolskoj predstaviti bolid s kojim su planirali početi sezonu i koji će uključivati novi nos koji određuje aerodinamički koncept ostatka bolida i koji je prošloga mjeseca prošao sigurnosne testove.

Zbog vrlo kratkoga perioda u kojem su svoj bolid morali prilagoditi Renaultovim pogonskim jedinicama, razvoj McLarenova bolida na prvim je utrkama 2018. bio usporen, a jedna od stvari koja ih je kočila je i novi nos koji je tek 11. travnja prošao FIA-ine sigurnosne testove.

McLaren je priznao da su zbog velikih problema s pouzdanošću, zbog kojih su odvozili najmanje krugova od svih momčadi na predsezonskim testiranjima, donekle zanemarili razvoj kako bi popravili pouzdanost.

To im se i isplatilo jer je McLaren jedina momčad nakon prve četiri utrke F1 prvenstva 2018. koji su završili sve utrke, a unatoč manjku brzine i nijednom Q3 plasmanu zauzimaju četvrto mjesto u poretku konstruktora.

U Barceloni McLaren planira donijeti novi nos, prednja i stražnja krila, usmjerivače zraka iza prednjih kotača i pokraj bočnih stranica, podnicu i difuzor.

Svakako najupečatljivi novi dio bit će novi nos koji bi trebao biti drukčiji od svih ostalih u Formuli 1, točnije trebao bi biti dosad neviđena kombinacija koncepata koje imamo prilike vidjeti na ostalim bolidima.

Najpopularniji je svakako nos s isturenim središnjim dijelom, kakav McLaren trenutno koristi, drugi koncept je Mercedesov koji je zaobljen, ali pruža manji protok zraka ispod nosa te Force Indijin koji ima središnju ekstenziju s po dva kanala sa svake strane.

Novi nos utječe na cijeli aerodinamički koncept

McLaren je zbog usredotočenosti na pouzdanost kasnio s razvojem novih dijelova pa i novoga nosa, a kad napokon stigne momčad će na bolid moći instalirati i dijelove koji rade u suradnji s novim nosom.

“Imali smo dvije radne grupe tijekom zime. Osnovni bolid za testiranja služio je kao testno vozilo za Renaultove motore [s kojim su nastupali i na prve četiri utrke sezone],” rekao je Eric Boullier.

“Druga grupa radila je na planiranom aerodinamičkom konceptu. Ali on je kasnio zbog novoga nosa. Nos i prednje krilo odlučuju što se događa s ostatkom bolida u aerodinamičkom smislu.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes na Valentinovo prvi puta testira novi F1 W11

Aktualni svjetski prvaci svoj će novi F1 bolid za 2020. prvi puta isprobati na stazi 14. v…