McLaren MCL32 Australian GP aerodynamic package bargeboards side view Foto AMuS

Zbog vrlo maloga broja krugova na predsezonskim testiranjima McLaren Honda zaostaje s razvojnim programom, uz već dobro poznate probleme s novom Hondinom pogonskom jedinicom, ali u Melbourneu je MCL32 osvanuo s novim aerodinamičkim detaljima s posebnim naglaskom na područje iza prednjih kotača.

Novi tehnički pravilnik momčadima pruža priliku za vrlo brz napredak s obzirom na nove i neistražene mogućnosti, posebno ako se u obzir uzme da inženjeri 2017. imaju više slobode prilikom korištenja aerodinamičkih elemenata iza prednjih kotača i dvostruko veći difuzor.

McLaren je očekivano razvio područje koje počinje 430 mm iza linije koja spaja središta prednjih kotača koje je ključno za kontrolu i distribuciju zračne struje koja dolazi s prednjega krila i turbulentnih prednjih kotača i koja izravno utječe na rad podnice i difuzora, kao i hlađenje.

Foto: AMuS

Novi usmjerivači imaju zakrivljeniji horizontalni dio koji se spaja s gornjim dijelom šasije (prije je bio manje valovit), a donji rub podnice, ispred otvora za hladnjake, sada ima dva horizontalna elementa za razliku od testiranja u Barceloni gdje su koristili samo jedan.

Na gornjem rubu bočnih stranica, iznad otvora za hladnjake, i dalje se nalazi horizontalni usmjerivač koji oblikuje zračnu struju koja putuje duž bočnih stranica, ali pokraj njega se sada nalazi serija triju malih usmjerivača koji šalju vrtloge u istom smjeru (dosad je bio samo jedan).

Foto: AMuS

McLaren je doradio i vertikalne usmjerivače ispod šasije čiji prednji rub ima S-presjek, a donji, horizontalni rub blago je zakrivljen na stražnjem dijelu.

I dok je prednji dio ovih usmjerivača pričvršćen na šasiju, s jednim vertikalnim prorezom na samome početku, stražnji dio je niži i ima horizontalni rub koji usmjerava zračnu struju prema aerodinamičkim elementima iza njega.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Na današnji dan – Naslovi za Raikkonena 2007., Sennu 1990. i Laudu 1984.

Čak trojica vozača postala su svjetski prvaci u Formuli 1 21. listopada - Niki Lauda (1984…