McLarenovi dorađeni usmjerivači i novi difuzor za Monako

McLaren je u Monaku donio drugi dio velikoga paketa poboljšanja nakon što su u Španjolskoj uspješno testirali i koristili prvi dio koji je Alonsu pomogao da se kvalificira na sedmo mjesto – donosimo pregled ključnih detalja novoga aerodinamičkog paketa za najsporiju stazu u kalendaru.

Promjene započinju na glavnim usmjerivačima zraka iza prednjih kotača koji su kod McLarena jedinstvenog oblika i vertikalno se spajaju na gornji dio šasije, a novost je što su oni sada vertikalno prorezani na tri mjesta umjesto na dva kao dosad.

Prorezi pomažu da se zračna struja ponovno spoji s profilom usmjerivača na mjestu veće zakrivljenosti jer bi u suprotnom moglo doći do odvajanja zbog nemogućnosti zračne struje da pri velikim brzinama isprati zakrivljeni oblik.

Novoga oblika su i završeci donjega horizontalnog ruba usmjerivača koji svojim oblikom stvaraju vrtloge i šalju ih ispod bolida za bolju kontrolu i izoliranje zračne struje ispod podnice od vanjskih turbulencija.

Stari usmjervači iza prednjih kotača s dva vertikalna proreza i drukčijim oblikom završetaka na horizontalnom rubu

Slične promjene u Monaku je uveo i Ferrari, a neke momčadi poput Force Indije i Mercedesa koriste još više proreza.

Iduća promjena odnosi se na oblik difuzora koji sa svake strane ima po tri vertikalna usmjerivača zakrivljena prema van, kao i difuzor iz Barcelone na slici na dnu članka, ali promjene se odnose na oblik njegova završetka, blizu stražnjih guma.

McLaren MCL32 diffuser Monaco F1 2017
McLarenov difuzor u Monaku

Difuzori koriste vertikalne usmjerivače kako bi se postigla bolja kontrola zračne struje koja izlazi iz difuzora, a oni su usmjereni prema van kako bi se difuzor virtualno proširio nakon njegova fizičkog završetka (jer su fizičke dimenzije difuzora ograničene pravilima).

I jedan i drugi difuzor imaju dvostruke horizontalne rubove na vrhu difuzora, koji su uobičajeni posljednjih godina i koji pomažu izvlačenju zraka ispod difuzora i povećanju downforcea, ali novost na difuzoru za Monako je to što se oni nastavljaju i preko rubova difuzora i vertikalno se spajaju na malu horizontalnu plohu na samom kraju difuzora, pokraj stražnje gume.

Ovakvo rješenje još nismo vidjeli i bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga kopirati i neke druge momčadi. Mjesto gdje se dvije plohe vertikalno spuštaju na malu horizontalnu plohu ojačano je metalnim pojačanjem kako bi cijela struktura imala potrebnu čvrstoću pri velikim brzinama.

Difuzori su ove godine puno viši (175 mm umjesto 125 mm) i počinju 175 mm ispred stražnje osovine (dosad na stražnjoj osovini) što u konačnici donosi oko 2.2 puta veći volumen difuzora u statičkom stanju. Zato i najmanje promjene na ovom području imaju veliki učinak na aerodinamičke performanse, a pozitivna okolnost je i što momčadi ne moraju paziti kakav će utjecaj imati na ostatak bolida jer je difuzor na samom kraju bolida.

McLaren se nakon Španjolske pohvalio da je korelacija podataka iz njihovih simulacija i stvarnih podataka zapanjujućih 95%.

McLaren MCL32 diffuser Spain F1 2017
McLarenov difuzor na prethodnoj utrci u Barceloni
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…