engine cover w08

Mercedesov glavni inženjer za motore Andy Cowell kaže da se njegova momčad s novim motorom sasvim približila čarobnoj granici od 1000 konjskih snaga iako su nakon prošlogodišnjih kvarova puno radili i na pouzdanosti.

Mercedes je prošle tri godine imao najčešće besprijekornu pouzdanost, ali tu i tamo nevolje bi pogodile ili Hamiltona ili Rosberga. Najpoznatiji prošlogodišnji kvar svakako je Hamiltonov kvar na VN Malezije gdje se nalazio u uvjerljivom vodstvu ispred dva Red Bulla i momčadskog kolege Rosberga, a koji je odlučio tijek borbe za naslov prvaka.

“Prošle godine imali smo nekoliko bolnih incidenata,” rekao je Cowell.

“Momčad je zbog toga pokrenula nekoliko istraga i u Brixworthu su nakon toga nastupile velike promjene u načinu na koji pristupamo istraživanju, načinu na koji odobravamo iduće korake, način na koji potvrđujemo svoje koncepte i razvoj.”

“Promijenili smo i način na koji radimo s dobavljačima, način na koji sami proizvodimo dijelove, a kontrola kvalitete u cijelome lancu je poboljšana.”

“Nakon Hamiltonovoga kvara promijenili smo dizajn oko šest sustava unutar motora kako bi poboljšali pouzdanost. I vjerojatno još tri ili četiri poboljšanja kvalitete u načinu na koji se pogonska jedinica sastavlja i održava tijekom životnoga vijeka.”

Sve bliže 1000 KS

Iako su se naglašeno usredotočili na pouzdanost, Mercedes je pronašao i više snage zahvaljujući redizajniranim komponentama, a tehnički direktor Force Indije istaknuo je kako su opet napravili ‘neviđen napredak’.

“Sve smo bliže svakom nadogradnjom,” komentirao je Cowell koliko su blizu brojci od 1000 KS.

“Ne mislim da ćemo ikad reći gdje smo točno.”

“Osvajanje utrka nije ‘derbi testnoga stola’. Da imamo takav derbi, pogonski sustav bio bi potpuno drukčiji i ne bismo se zamarali volumenom, masom ili oslobođenom toplinom.”

“Moramo optimizirati sve sustave kako bi imali najbrži bolid u utrci.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton predlaže ograničenje razvoja da se spriječi dominacija jedne momčadi

Lewis Hamilton smatra da bi Formula 1 trebala uvesti rok kada se najranije smije početi ra…