Mercedes je u Hockenheim donio najavljeni veliki paket poboljšanja za svoj F1 W10 koji uključuje novu šasiju, novi sustav hlađenja i nove aerodinamičke dijelove, a 125. obljetnicu Mercedes motorsporta obilježit će novim bojama.

Utrka na Hockenheimu bit će jubilarna 200. F1 utrka za Mercedes koji slavi 125. obljetnicu sudjelovanja u različitim motorsport aktivnostima.

Mercedes F1 W10 ovoga vikenda gledat ćemo u posebnoj kombinaciji boja s više bijele koja je bila njihova originalna boja dok zbog nastojanja da olakšaju bolide nisu ostrugali boju i došli do danas tradicionalne srebrne boje zbog koje i danas nose naziv ‘srebrne strijele’.

Halo sustav zaštite vozačeve glave podsjeća na upravo taj događaj svojim izgledom ostrugane bijele boje ispod koje se vidi sloj srebrne.

Nova šasija za F1 W10

Mercedes još od VN Španjolske nije donio velika poboljšanja za svoj F1 W10, a već se nekoliko utrka priča o velikom paketu poboljšanja za utrku u Njemačkoj.

Aktualni svjetski prvaci pripremili su novu, lakšu šasiju koja ima i drukčiju bočnu sigurnosnu strukturu koja se više ne povezuje na vertikalni aerodinamički element pokraj bočnih stranica, nego završava zakrivljeno prema gore i spaja se na horizontalni element iznad.

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new sidepod edges close Photo AMuS
Nova bočna sigurnosna struktura jasan je znak nove šasije za Mercedes
Mercedes F1 W10 British GP F1 2019 old sidepod edges Photo AMuS
Na staroj šasiji (fotografija je iz prošle utrke na Silverstoneu) vidljivo je kako se bočna sigurnosna struktura povezuje na susjedni vertikalni aero element

Novi nosači retrovizora

Mercedes se priklonio trendu s otvorenim kućištima retrovizora i složenim nosačima kojima momčadi žele ostvariti što više aerodinamičke koristi (iako bi za samu funkciju nosača retrovizora bilo potrebno daleko jednostavnije rješenje).

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new mirrors Photo AMuS
Novi nosači retrovizora i nova bočna sigurnosna struktura za Hockenheim

Novi aerodinamički elementi ispred bočnih stranica po uzoru na Haas

Momčadi već godinama koriste višestruke vertikalne elemente na ovom području kako bi se oblikovala turbulentna zračna struja koja dolazi s rotirajućih prednjih kotača, ali i pomoglo zračnoj struji s unutarnje strane bolida da nastavi putovati s donje strane bočnih stranica.

Haas je još prošle godine koristio višestruke horizontalne proreze na ovom području, a sad je tim putem odlučio krenuti i Mercedes koji koristi četiri zakrivljena proreza ojačana metalnim elementima koji se nadovezuju na prorezani vertikalni element.

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 sidepod deflectors bargeboards Photo AMuS

Haasovo rješenje na ovom području možete vidjeti na donjoj fotografiji s prošle utrke na Silverstoneu.

Haas VF19 British GP F1 2019 sidepod deflectors Photo Haas Edited by MAXF1net

Dosad je Mercedes koristio tri povezana vertikalna elementa koja su bila povezana na veliki vertikalni element iza njih (vidljivo na donjoj fotografiji s VN Austrije).

Hamilton Mercedes F1 W10 Austrian GP F1 2019 side view Photo Daimler

Još nekoliko fotografija dorađenog F1 W10 s bijelom bojom nosa i kokpita iza prednjih kotača.

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 front bulkhead Photo AMuS Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new white livery Photo AMuS Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new sidepod edges Photo AMuS

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new white livery nose Photo AMuS

Mercedes F1 W10 German GP F1 2019 new white livery nose and front wing Photo Daimler

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Ferrari nakon Hamiltona doveo još dva pojačanja iz Mercedesa

Loic Serra i Jerome d'Ambrosio dva su nova pojačanja koja je Ferrari potpisao od jednoga o…