Mercedesov ovogodišnji bolid F1 W10 ima premale radijatore za ekstremno vruće uvjete zbog čega su performanse njihove pogonske jedinice u tim uvjetima morale biti značajno smanjene, potvrdio je njihov direktor performansi na stazi Andrew Shovlin.

Vrući uvjeti u Austriji, gdje su vozače i momčadi dočekale najviše temperature ove sezone, natjerali su Mercedes da maksimalno otvori pokrov motora na početku bočnih stranica iza halo zaštite, ali ni to nije bilo dovoljno da se osigura dovoljno hlađenja kako bi vozači mogli koristiti puni potencijal pogonske jedinice.

Osim što su Hamilton i Bottas morali koristiti slabije načine rada motora, koji su emitirali manje topline i olakšali držanje temperatura pod kontrolom, morali su i ranije puštati gas prije kočenja kako bi se smanjio stres na pogonsku jedinicu.

Bottas je uspio završiti treći dok je Hamilton završio peti nakon što ga je u pretkraj utrke prestigao Vettel u Ferrariju.

“Nije to bio jednostavan dan, već smo prije utrke znali da bismo ovdje mogli biti u problemima,” rekao je Hamilton koji je osvojio peto mjesto i deset bodova što je prvi puta ove sezone da nije bio na postolju.

“Pregrijavanje je u utrci bilo veliki problem. Mislim da smo imali dobru brzinu, osjećaj je bio dobar, ali jednostavno se nismo mogli utrkivati zbog pregrijavanja.”

Mercedes F1 W10 cooling package without engine cover Photo Mercedes

“Čini se da je ovoga vikenda to bio ograničavajući čimbenik na našem bolidu jer se drugi bolidi nisu toliko mučili.”

Mercedesov inženjer za operacija na stazi Andrew Shovlin potvrdio je da je Mercedes riskirao s dizajnom sustava za hlađenje kako bi imali što kompaktnije dimenzije stražnjega kraja što im se isplatilo na utrkama na kojima nije bilo toliko vruće, ali to ih ograničava u vrlo vrućim uvjetima poput onih u Austriji.

“Fundamentalno, bolid nema dovoljno velike radijatore, to je nešto s čim smo bili malo optimistični. Htjeli smo izvući maksimum iz sustava za hlađenje,” rekao je Shovlin.

“To znači da nosimo taj problem na vrlo vruće utrke na kojima ćemo se mučiti držati temperature pod kontrolom.”

“Možete povećati razinu hlađenja tako da više otvorite otvore na karoseriji, a u Austriji je bilo 35 stupnjeva što nas je stavilo na gornju granicu onoga što možemo ostvariti samo otvaranjem karoserije. Zato smo bili na granici.”

“Kad dođete do te točke, zaista ste ograničeni s mogućnostima. Možete početi ranije puštati gas prije kočenja, što su vozači radili pretkraj pravaca.”

“Zatim bi kočili nešto kasnije [jer su već izgubili brzinu ranijim puštanjem gasa] i imate period kad bolid samo krstari u zavoj i motor nije opterećen. Na taj način se možete riješiti dijela topline.”

“Ali kao što ste vidjeli u utrci, morali smo tražiti vozače da povećaju period puštanja gasa prije zavoja na oko 400 metara u cijelom krugu i zato smo imali toliko kompromitirane performanse.”

“Možete i malo smanjiti performanse motora [manje agresivne mape motora] i onda će on oslobađati manje topline, ali će imati manje snage i bit ćete sporiji na pravcima.”

“U Austriji nam je to bilo veliko ograničenje, radimo na sustavima, radili smo i prije Austrije, kako bismo ublažili ovaj problem i trebali bismo biti u boljoj poziciji.”

“Ali sve se svodi na fundamentalan dizajn bolida gdje smo pritiskali za jako, jako usko pakiranje i završili s premalo hlađenja.”

Mercedes-F1-W10-Austrian-GP-F1-2019-rear-end-Photo-Mercedes

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

VN Turske otkazana, dvije utrke u Austriji

Vodstvo Formule 1 potvrdilo je da će VN Turske, koja je trebala zamijeniti VN Kanade, biti…