Mercedes se pobrinuo za najveću vijest prvoga dana drugoga testa u Barceloni donošenjem novoga aerodinamičkog paketa i novoga oblika bočnih stranica kakve bi momčad trebala koristiti u Melbourneu – donosimo pregled najvažnijih promjena.

Nakon što su prošli tjedan imali problema s uravnoteženošću novoga W10 u Barceloni, Mercedes je donio veliki paket aerodinamičkih poboljšanja koja su ionako bila planirana samo su odgođena za drugi tjedan kako bi na stazu stigli što je moguće noviji dijelovi.

Osnovne provjere uspješno su odradili i prvi tjedan, a drugi tjedan usredotočit će se na provjeru učinkovitosti novoga paketa, izvlačenje performansi i pronalasku optimalnih postavki bolida za novi paket.

Nos i prednje krilo

Mercedes već godinama koristi drukčiji nos od ostalih momčadi, bez središnje ekstenzije koja omogućuje protočniji kanal ispod nosa, a sad su na njemu izvršili još jednu manju modifikaciju i suzili ga u skroz prednjem dijelu (tirkizno) kako bi ispod ‘kape’ prolazilo više zraka prema podnici.

Mercedes je modificirao i prednje krilo nakon što su prvoga tjedna bili jedina momčad čije su bočne ploče prednjega krila (ružičasto) pokazivale prema unutra, a sad i kod njih pokazuju prema van i nastoje usmjeriti zračnu struju s vanjske strane prednjih kotača.

2019 Mercedes F1 W10 new nose and vanes Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes Edited by MAXF1net

2019 Mercedes F1 W10 new nose Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Mercedes je blago promijenio i oblik najgornjega elementa prednjega krila kao i raspored spojnica koje drže pojedine elemente, a vertikalne ograde sa svake strane, koje se nalaze između 500 i 800 mm od središta prednjega krila, sada su bliže bočnim pločama.

Najgornji element (crveno) sada je blago spušten prema dolje na mjestu gdje se spaja s bočnom pločom, ni blizu tako ekstremno kao na Alfa Romeu, Ferrariju, Toro Rossu i McLarenu, ali ipak su krenuli tim putem. Cilj ovakvoga rješenja je omogućiti da se više zračne struje prelije prema vanjskoj strani prednjih kotača umjesto da se zrak pokuša usmjeriti iznad prednjega kotača.

2019 Mercedes F1 W10 new nose front wing endplates Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Na bočnim stranama izlaza S-duct sustava Mercedes je dodao zakrivljene uši (narančasto), slične onima kakve je Renault koristio na svojim pobjedničkim F1 bolidima iz 2005. (R25) i 2006. (R26), a osim što uši oblikuju zračnu struju na ovom području, što pogoduje radu elemenata iza njih, ujedno i pomažu izvlačenju zraka iz S-duct sustava povećavajući njegovu učinkovitost.

2019 Mercedes F1 W10 new nose cockpit ears front wing endplates Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Prednji ovjes i područje iza prednjih kotača

Mercedes je promijenio oblik donjega poprečnog ramena (tirkizno) koje je sada nešto veće površine i povoljnije aerodinamički oblikovano, a na donjoj fotografiji mogu se vidjeti i upravo spomenute uši kod izlaza S-duct sustava.

2019 Mercedes F1 W10 new front wishbone Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Mercedes je temeljito doradio i ovo ključno područje pa sad koriste dvije umjesto jedne peraje (narančasto) koje su pričvršćene na šasiju i zrak agresivno usmjeravaju prema dolje kako bi što više zraka prolazilo ispod bočnih otvora za hladnjake i skrenulo oko donjega ruba bočnih stranica, što je kritično protok zraka iznad podnice preko difuzora.

Novost su i dvije horizontalne aerodinamički profilirane peraje (tirkizno i ljubičasto), a prvi vertikalni element ispred bočnih stranica (žuto) sada je nešto uži.

Lewis Hamilton Mercedes W10 sidepod bargeboards Barcelona Test 2 Day 1 26 February Photo XPB Mercedes edited by MAXF1net
Nova konfiguracija usmjerivača zraka iza prednjih kotača
2019 Mercedes F1 W10 old bargeboards Photo Mercedes MAXF1net
Stara konfiguracija područja iza prednjih kotača

Lewis Hamilton Mercedes W10 sidepod bargeboards Barcelona side Test 2 Day 1 26 February Photo XPB

Bočne stranice

Mercedes je promijenio raspored komponenti u bočnim stranicama kako bi se one ranije spustile i suzile po uzoru na Red Bull, a sve to kako bi zračna struja ostala što je moguće više povezana uz površinu bočnih stranica i spustila se na gornju stranu podnice, što povećava učinkovitost rada difuzora.

2019 Mercedes F1 W10 new sidepods Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Halo zaštita

Mercedes je na svoju halo zaštitu dodao dvostruka krilca koja pomažu oblikovati zračnu struju oko vozača i povećati kvalitetu strujanja zraka oko kokpita i prema stražnjem kraju.

2019 Mercedes F1 W10 new halo winglet Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes MAXF1net

Stražnji kraj

Novost je dvostruko T-krilo (tirkizno) i usmjerivači zraka montirani na podnicu gdje se već nalaze nakošeni i uzdužni prorezi (također tirkizno).

2019 Mercedes F1 W10 new T-wing top shot Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes Edited by MAXF1net

Ovakve usmjerivače zraka prvi je prošle godine testirao Ferrari da bi Red Bull nakon samo tjedan dana slične usmjerivače isprobao i na svom RB14. Nijedna momčad usmjerivače nije koristila u kvalifikacijama i u utrci, ali su odradili prve provjere učinkovitosti takvoga koncepta. Čini se da je i Mercedes pronašao korist od takvih usmjerivača odnosno generatora vrtloga na ovom vrlo važnom području.

2019 Mercedes F1 W10 new floor winglet Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes AMuS 2019 Mercedes F1 W10 new floor winglet 2 Barcelona test 2 Day 1 Photo Mercedes AMuS

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

FIA smanjila dob za superlicencu u slučaju ‘izvanrednih sposobnosti’

FIA je promijenila dio Međunarodnoga sportskog kodeksa koji se odnosi na minimalnu dob za …