Šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff kaže da je Ferrarijeva prednost u snazi motora ove godine dosegnula 50 konjskih snaga s tendencijom rasta, ali i da je Honda napravila veliki korak naprijed.

Ferrari je prošle godine postao mjerilo snage motora, posebno u kvalifikacijama kada su imali veliku prednost u odnosu na ostale proizvođače motora, a to se nastavilo i ove godine.

Mercedes je šestu godinu zaredom osvojio dvostruki naslov, ali Ferrarijev motor ponovno je bio u središtu pozornosti u drugom dijelu sezone kad su nakon ljetne stanke osvojili šest uzastopnih pole positiona.

Red Bull je tražio da FIA razjasni što je točno dozvoljeno po pitanju kontrole protoka goriva, što je dodatno rasplamsalo glasine oko moguće ilegalnosti Ferrarijeva motora, a uoči VN Brazila Mercedesov Toto Wolff još je jednom istaknuo koliku prednost ima Ferrari.

“Njihova prednost varira,” rekao je Wolff.

“Ono što smo vidjeli je negdje oko 50 KS razlike. Uz tendenciju rasta.”

Iako Wolff nije htio reći da Ferrari vara ili radi nešto ilegalno, jasno je da i on i Red Bull sumnjaju da Ferrari ima neki trik pomoću kojega na kraći period izvlače dodatnu snagu, ali vjeruje da zna što trebaju učiniti da tu razliku smanje.

“Ako poduzmemo sve mjere koje su potrebne, trebali bismo imati uravnoteženu konkurenciju između pogonskih jedinica.”

Honda i Mercedes su jako blizu

Honda je također ponovila da je ‘poštena borba’ između proizvođača motora ključ za uravnoteženo natjecanje, a Wolff smatra da su Japanci ove godine jako napredovali.

“Odnos snaga između nas i Honde varira od staze do staze,” rekao je.

“U Meksiku su čak imali malu prednost u kvalifikacijama, ali to je bilo zbog nadmorske visine.”

“Naša arhitektura pogonske jedinice nije optimizirana za taj jedinstveni slučaj [oko 2200 m nadmorske visine uz oko 25% rjeđi zrak].”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Odgođena i deveta utrka F1 prvenstva u Kanadi

Organizatori VN Kanade izdali su očekivano priopćenje o odgodi devete utrke ovogodišnjeg F…