Mercedes je u svom osvrtu na prva tri dana testiranja spomenuo da ne mogu točno predvidjeti snagu svojih suparnika na temelju dostupnih podataka, ali da vide da Ferrari nije koristio jednaku snagu motora kao njihovi klijenti Alfa Romeo i Haas.

Ferrari je imao prilično tih i pomalo problematičan početak testiranja budući da brzina nije na očekivanoj razini (osmo najbolje vrijeme među momčadima, 2.4 s iza Mercedesa), a lošija pouzdanost dovela je do tek osmog rezultata od deset momčadi kad je riječ o broju odvoženih krugova.

Ferrari je odvozio 354 kruga, 71.66% Mercedesova broja krugova (494), što ih stavlja na tek osmo mjesto ispred Williamsa (324) i Haasa (316). Kad je u pitanju kilometraža motora, Ferrari je na 92.01% Mercedesovih  prijeđenih kilometara.

Šef momčadi Mattia Binotto priznao je da nije tako optimističan kao prošle godine i da su suparnici iz Mercedesa i Red Bulla trenutno brži, ali se ne predaje i kaže da je sezona najduža ikad i da se taj trend može preokrenuti.

U Ferrariju su odlučni da se na prvom tjednu testiranja usredotoče na utvrđivanje aerodinamičkih mapa i korelacije između CFD simulacija, zračnoga tunela i stvarnih rezultata, bez fokusa na performanse.

Romain Grosjean Haas VF-20 Barcelona Test 1 Day 3 rear end Photo Haas

U svjetlu tih činjenica i lošijih vremena po krugu uklapa se i izjava iz Mercedesa da Ferrari ne koristi istu snagu motora kao njihovi klijenti Alfa i Haas.

“Što možemo reći o vodećima nakon tri dana? Tu se stvari kompliciraju. Možete reći s određenom sigurnošću da su vaši suparnici ‘barem brzi kao X’, ali ne znate koliko su točno brže mogli ići. Nitko se ne želi osramotiti i reći da su brži od neke momčadi jer nikad ne mogu znati što je bilo skriveno ili što je slijedilo.”

“Primjerice, hoće li Red Bull donijeti značajan paket poboljšanja na drugi test?”

“Zašto je Ferrari proveo ovaj test koristeći svoju pogonsku jedinicu na mnogo nižoj snazi od svojih partnerskih momčadi?”

“Ono što možemo reći da predviđamo da će borba u vrhu u Melbourneu biti tijesna. Možemo vidjeti i da je sredina poretka bliže vrhu i neke prilično značajne promjene u poretku u sredini.”

“Vremena s testiranja nisu beznačajna, ona su rudnik zlata, ako ste spremni brižno ih proučiti i biti dovoljno strpljivi dok se ne počne prikazivati jasna slika.”

Sebastian-Vettel-Ferrari-SF1000-Barcelona-Test-1-Day-3-Photo-Ferrari

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…