Vodeće dvije momčadi ovogodišnjeg F1 prvenstva Mercedes i Ferrari na VN Belgije koristit će nove specifikacije svojih V6 motora nakon što su Ferrarijevi klijenti Sauber i Haas novu specifikaciju isprobali još u Mađarskoj.

Treću i posljednju specifikaciju motora Mercedes i Ferrari odlučili su donijeti za brzu stazu Spa Francorchamps u Belgiji, gdje je Mercedes i prošle godine donio novu specifikaciju, a tako će ujedno biti spremni i za najbržu stazu kalendaru, Monzu, koja slijedi iza Spa.

Nakon pozitivnih rezultata nove specifikacije u Sauberu i Haasu, Ferrari u Belgiju donosi nove motore i za Raikkonena i Vettela, a u posljednjih šest utrka, još od uvođenja nove specifikacije motora u Kanadi, Ferrari koristi drukčije gorivo od svojih klijenata.

Njemački Auto Motor und Sport prenosi da novo Shellovo gorivo, koje Ferrari koristi od Kanade, ima više snage, a da ih klijenti nisu koristili iz nepoznatih razloga, potencijalno i zbog troškova.

Mercedes, za razliku od uvođenja druge specifikacije, ovoga puta neće kasniti za Ferrarijem te će treću specifikaciju uvesti na istoj utrci kao i oni iako su drugu specifikaciju uveli utrku kasnije.

Po tome će Mercedesovi treći motori morati trajati duže, ali to će bez problema kompenzirati korištenjem druge specifikacije na utrkama poput Singapura i na slobodnim treninzima.

Bottas će zbog korištenja novoga motora nakon Austrije, koji je oštećen zbog akumulirane topline uslijed mirovanja nakon kvara na hidraulici, u Belgiji dobiti kaznu za korištenje novih elemenata, ali zbog prirode staze Spa imat će ipak nešto lakšu mogućnost pretjecanja nakon starta sa začelja.

Druga dva proizvođača motora Renault i Honda još će neko vrijeme pričekati prije uvođenja nove specifikacije svojih motora, a to bi se trebalo dogoditi u Monzi ili Singapuru.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kako Verstappen može do naslova u Saudijskoj Arabiji

Max Verstappen prvi se puta u F1 karijeri bori za naslov prvaka i trenutno ima prednost od…