Lewis Hamilton prvi je puta isprobao novi Mercedesov sustav upravljanja koji vozaču omogućuje da pomicanjem upravljača po dubini utječe na zakrenutost prednjih kotača i prilagođava postavke ovjesa za vrijeme vožnje.

Za vrijeme jutarnjega dijela prvog dana, na onboard snimkama primjećeno je da se upravljač pomiče po dubini (naprijed – natrag), ovisno je li Hamilton u zavoju ili na pravcu, i da to utječe na zakrenutost kotača gledano odozgo (toe in – toe out).

Momčadi koriste toe in na prednjim kotačima (tako da, gledano odozgo, prednji dijelovi prednjih kotača pokazuju prema unutra), kako bi se povećalo prijanjanje prednjega kraja na ulasku u zavoj, ali to uzrokuje veći otpor zraka na pravcima i veću potrošnju guma.

Ali s novim sustavom Mercedes je pronašao način da utječe na iznos toe kuta prednjih kotača u vožnji u ovisnosti o položaju upravljača po dubini, što vrlo vjerojatno kontrolira sam vozač.

Mercedes je za Autosport potvrdio da je zaista riječ u ‘upravljačkom modu’ kojega žele isprobati na testiranjima, ali nisu iznijeli nikakve dodatne detalje o samom sustavu ni motivima njegova korištenja.

Pravila kažu da se promjene postavki ovjesa ne smiju mijenjati dok se bolid kreće i da je bilo kakav sustav sposoban za promjenu konfiguracije ili utjecaja na performanse ovjesa zabranjen.

Pogledajte kako se Hamiltonov upravljač miče po dubini nakon izlaska iz zavoja i kako se pritom mijenja nagib prednjih kotača.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Rusije – Može li Mercedes zadržati 100%-tni učinak?

Iduća utrka prvenstva vozi se u Rusiji, a to će biti ukupno četvrta VN Rusije nakon što je…