Aktualni svjetski prvaci objasnili su načine rada svojih F1 motora nakon što se korištenje najjačeg kvalifikacijskog načina rada pokazalo kao jedna od glavnih tema na prvoj utrci sezone u Australiji.

Mercedesov najjači način rada motora, koji kratkotrajno pruža veliku snagu, ali i troši gorivo i sam motor više od ijednog drugog načina, njihova je specijalnost još otkako je 2014. na snagu stupila nova hibridna turbo era, a tema je još jednom došla u središte pozornosti zbog ogromne kvalifikacijske prednosti koju je u Australiji ostvario Lewis Hamilton.

Hamilton se u četvrtak uoči početka vikenda našalio da bi novi Mercedesov kvalifikacijski način rada trebao biti ‘party mode’, odnosno da od njega očekuje da će biti prava zabava za vozače, baš kao što je to i dosad bio budući da se s njegovim korištenjem u kvalifikacijama postižu najveće brzine.

Iako je Hamilton tek u drugom Q3 pokušaju ostvario veliku prednost u kvalifikacijama za VN Australije, kaže da je koristio isti način rada motora i u Q2 i Q3, što nije uvjerilo neke ljude poput Christiana Hornera i Helmuta Marka iz Red Bulla.

Mercedes ima samo tri načina rada motora

Mercedes je nakon brojnih nagađanja nakon Australije odlučio objasniti kako njihov motor radi u određenim okolnostima i u kojim situacijama koriste najjači, kvalifikacijski način rada koji je Hamilton prozvao ‘party mode’.

Najjači način rada koristi se ‘ovisno o natjecateljskom kontekstu’ zbog čega se ‘ponekad koristi tijekom kvalifikacija, a ponekad samo u Q3’.

U velikoj većini situacija Mercedes koristi jedan način rada motora (najkonzervativniji) koji koriste na slobodnim treninzima, većem dijelu kvalifikacija i većem dijelu utrke.

Ali u već spomenutim kvalifikacijama, na startu utrke, prilikom pretjecanja ili vožnje brzih ulaznih ili izlaznih krugova u utrci Mercedes koristi najjači način rada motora.

Tri su osnovna načina rada motora koji imaju različite postavke koje utječu kako MGU-K i MGU-H regeneriraju i isporučuju energiju, a start utrke primjer je gdje se koristi ‘maksimalna isporuka’.

Motor ponekad treba i štedjeti

Mercedes Force India Australian GP F1 2018 Photo Daimler

Idealna situacija u kojoj se Mercedes, ali i ostali proizvođači, želi naći je čist zrak koji pruža optimalne uvjete rada motora. Ali u situaciji dok vozač pokušava blisko pratiti bolid ispred sebe motor nema dovoljno zraka pa vozači moraju koristiti konzervativne postavke, slično kao što rade i iza sigurnosnog automobila.

Mercedes svojim tvorničkim bolidima W09, kao i bolidima Force Indije i Williamsa, uoči svakoga vikenda propisuje ograničenja udaljenosti koju motori smiju prijeći, a taj dokument nazivaju ‘phase document’.

Četvrta utrka sezone u Bakuu prema Mercedesu je prva staza koja je ‘osjetljiva na snagu motora’ kojom dominiraju ‘dugi pravci i zone ubrzanja’.

Zato Mercedes vjeruje da će ‘biti zanimljivo vidjeti kako će se razvijati priča oko načina rada motora kako sezona odmiče, posebno kad F1 dođe na staze koje su osjetljive na snagu motora.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren oduševljen najboljim startom testiranja u posljednjih nekoliko godina

Šef McLarenove F1 momčadi Andreas Seidl kaže da su imali najbolji početak predsezonskih te…