Mercedesov glavni strateg James Vowles objasnio je njihov propali start da iz prvoga startnog reda zadrže Maxa Verstappena u Red Bullu koji je s trećega mjesta projurio pokraj njihovih vozača i došao do uvjerljive pobjede.

Bottas i Hamilton zauzeli su prvi startni red u Meksiku, ali Verstappen je iskoristio zavjetrinu koju Mercedesovi vozači nisu imali te je kasnim kočenjem s vanjske strane uspio prestići oba Mercedesova vozača.

Hamilton je nakon utrke optužio momčadskoga kolegu Bottasa da nije odradio svoj dio dogovora i blokirao Red Bull koji se nađe s njegove strane, a Mercedesov glavni strateg objasnio je koji je točno bio plan.

“Strategija i pristup prvome zavoju bili su prilično jednostavni,” rekao je Vowles za Mercedesove društvene mreže.

“Valtteri je, da je imao dobar start, trebao dati Lewisu zavjetrinu i pobrinuti se da pokrije Verstappenovu prijetnju.”

“Valtterijev start bio je nešto lošiji od Verstappena i Lewisa, ne puno, oko četiri metra, ali bilo je dovoljno da se Lewis ne može zavući iza njega.”

“Verstappenov dobar start značio je da je jako, jako brzo bio pokraj Valtterija i zato su trojica završila jedan pokraj drugoga vrlo rano na putu prema prvome zavoju.”

Verstappen je bio sasvim lijevo, na vanjskoj liniji koja je čišća pa je mogao kasnije kočiti, ali Red Bull je imao i prednost veće razine downforcea koja im daje manju maksimalnu brzinu i bolje performanse u zavojima, na ubrzanjima i kočenjima.

“Razlike u kočenjima trebale bi biti nekoliko metara, vjerojatno ne toliko koliko ste vidjeli,” rekao je Vowles.

“Na kraju su vozači kočili gdje su mislili da su mogli. Ako ste vidjeli Verstappenove komentare poslije utrke, prilično je jasno da je u to ušao pogađajući i nadajući se najboljem, što je ispalo dobro za njega.”

2021 Mexican GP start zoom Mercedes Red Bull Photo Red Bull
Start VN Meksika 2021. (Photo: Red Bull)

“Završili smo kao gubitnici zbog toga, tim više jer su neki vozači blokirali kotače, među njima i Ricciardo, i onda je došlo do kontakta pa je Valtteri bačen na začelje poretka.”

“Da smo na startu zadržali prvo i drugo mjesto mislim da bismo imali dobru šansu da se obranimo protiv Red Bulla cijelu utrku.”

“Također, da smo bili prvi, ali da su iza nas bila oba Red Bulla na drugom i trećem mjestu, mislim da bi bilo užasno teško zadržati vodstvo. Mogli bi s jednim bolidom stati rano, s jednim kasno i bili bismo kompromitirani s ta dva bolida.”

“Završiti drugi s Lewisom bilo je korektno gledajući performanse nakon starta i sretan sam što smo ga zadržali. Bila je to defanzivna strategija koju smo koristili cijelu utrku.”

“Naravno, u Valtterijevom slučaju, to je puno manje nego što je zaslužio. Da nije udaren u prvom zavoju, zaista je trebao završiti u najgorem slučaju četvrti ili treći u realnijem slučaju.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes ne očekuje puno od Monaka unatoč napretku u Barceloni

Šef i trećinski suvlasnik Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff kaže da on i njegova momčad ne…