Mercedesov šef i trećinski suvlasnik F1 momčadi Toto Wolff objasnio je zašto su odlučili dati novi motor Lewisu Hamiltonu koji je novi motor dobio prije tri utrke u Turskoj, a vjeruju da je to najbolja moguća odluka u trenutnoj situaciji.

Hamilton ima 19 bodova manje od Verstappena koji je slavio na posljednje dvije utrke u SAD-u i Meksiku, a iako se činilo da će četvrti motor koji je Hamilton dobio u Turskoj biti posljednji koji će koristiti ove sezone Mercedes je iznenadio i uveo peti motor za svjetskoga prvaka u Brazilu.

To bi Hamiltonu trebalo biti dovoljno da odvozi posljednje četiri utrke sezone i da na raspolaganju ima dovoljno svjež motor u pokušaju da okrene prednost u prvenstvu koju trenutno ima Verstappen.

Mercedes je od početka hibridne turbo ere 2014. standard za snagu i pouzdanost, ali prošle i posebno ove sezone muče ih problemi s pouzdanošću koji su posljedica žestokoga pritiskanja u nastojanju da izvuku još performansi.

“Imamo degradaciju na motoru koji bi do kraja sezone nastavio gubiti snagu,” otkrio je Wolff u Brazilu.

“Nismo još shvatili zašto se to događa, ali vidimo da postupno gubi snagu.”

“Do kraja sezone Hamilton će koristiti trenutni motor [uveden u Turskoj] i novi motor [uveden u Brazilu].”

“Posljednjih godina vidjeli smo da tijekom 1000 km imamo određeni gubitak snage s prijeđenim kilometrima. Ali naš motor se degradira puno brže u odnosu na prosjek prošlih godina i to se sve više povećava iz vikenda u vikend.”

“Da smo zadržali motor [iz Turske], sigurno ne bismo bili konkurentni u Saudijskoj Arabiji i Abu Dhabiju [posljednje dvije utrke sezone].”

“Saudijska Arabija također je izgledala kao dobra prilika [za uvesti peti motor], ali mislimo da bi do tada motor izgubio još više snage.”

“Prema našim simulacijama, Brazil je pravo mjesto za uzeti novi motor.”

Hamilton će zbog petoga motora dobiti pet mjesta kazne u odnosu na poziciju koju ostvari u sprint kvalifikacijskoj utrci, ali trenutno je pod istragom sudaca zbog ilegalnoga stražnjeg krila pa mu prijeti diskvalifikacija što bi mu donijelo start sa začelja u sprint utrci.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prost objasnio zašto je napustio Alpine – ‘Šef me smatrao suvišnim’

Bivši Alpineov F1 savjetnik i četverostruki svjetski prvak Alan Prost objasnio je zašto je…