Mercedesov tehnički direktor James Allison otkrio je koje karakteristike njihovoga ovogodišnjeg bolida F1 W14 toliko smetaju vozačima i čine ga teškim za vožnju, a govorio je i o planovima za bolid za iduću sezonu.

Mercedes se ni u drugoj godini novih pravila nije uspio približiti Red Bullu koji je i dalje mjerilo za sve ostale, s većom prednošću i boljom pouzdanošću nego prošle sezone.

Iako se Mercedes u početku sezone mučio pratiti Aston Martin i Ferrari, rad na razvoju bolida dao je rezultate, u kombinaciji s jakom vozačkom postavom koju čine Hamilton i Russell, i trenutno drže drugo mjesto u poretku konstruktora.

Allison je za Mercedesovu web stranicu govorio o karakteristikama ovogodišnjega bolida koje žele promijeniti za iduću sezonu kako bi vozači imali više samopouzdanja i mogli voziti brže.

“Downforce je i dalje glavna stvar,” rekao je Allison.

“Također, pokušavamo učiniti automobil ugodnim za vozače u trenutku kada počnu skretati u zavoj. Trenutno se u toj fazi čini previše reaktivnim.”

“A onda kada dođu do vrha zavoja, imaju suprotan problem, gdje želimo da prednji kraj zagrize, a ne grize.”

“Nestabilan je kada prvo okrenete upravljač, a onda neugodno mrtav kada dođu do vrha. Mi želimo obrnuto. To je ono na čemu radimo.”

Kao i ostale momčadi, Mercedes počinje usmjeravati sve više i više svojih resursa prema novom bolidu za 2024., ali Allison misli da se sva poboljšanja još uvijek mogu primijeniti na trenutni F1 W14.

“U ovoj fazi godine zračni tunel je jako fokusiran na 2024.”, dodao je.

“Od ljetne stanke nadalje, bolid za sljedeću godinu je prioritet. Ali to također daje mogućnosti za W14.”

Iako glavni cilj borbe za naslov prvaka nisu ostvarili, Mercedes je odlučan osvojiti drugo mjesto u poretku konstruktora.

“Na početku godine bili smo četvrti najbrži, gledajući naše klijente koji su nas pobjeđivali, a to je bilo frustrirajuće. I Ferrari nas je pobijeđivao.”

“Malo po malo postupno ih ostavljamo iza nas. Sve igra ulogu u tome. Od strategije do inženjeringa, pouzdanosti, proizvodnje i vozača koji su metronomski u svojoj sposobnosti da poluprilike pretvore u bodove.”

“Iako ne ispunjava naše početne ciljeve, osvajanje drugoga mejsta je ipak važno za sve nas. Osobito u drugoj polovici sezone kada će se pozornost usmjeriti na W15.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Horner – ‘Mercedesu je bilo prelako dok smo mi vozili s hendikepom’

Red Bullov šef F1 momčadi Christian Horner smatra da je Mercedes imao prelagan posao u sed…