Mercedes podnio žalbu za Rosbergovu kaznu

Nico Rosberg Mercedes W07 Hybrid Monaco GP F1 2016 closeup Foto Daimler

Momčad Mercedesa podnijela je žalbu protiv odluke sudaca koji su kaznili njihova vozača zbog nedopuštenog sadržaja radio poruka nakon što su se na njegovom bolidu pojavili problemi s mjenjačem.

Nico Rosberg kažnjen je s deset sekundi dodanih na vrijeme utrke zbog nedopuštenih radio poruka koje je izmijenio s momčadi u trenucima dok je imao problema s mjenjačem.

Rosberg je u posljednjim krugovima utrke imao problema s mjenjačem, a trkaći inženjer savjetovao mu je da izbjegava sedmu brzinu i rekao koje da postavke na upravljaču promijeni.

Nijemac je ovom odlukom sudaca izgubio drugo mjesto od Maxa Verstappena u Red Bullu što znači da je izgubio tri boda, a njegova prednost ispred Hamiltona u poretku vozača istopila se na samo jedan bod.

Rosberg je nakon utrke bio pod istragom, ali Nijemac je bio uvjeren da neće biti kažnjen zbog ‘kritičnosti situacije’ u kojoj se nalazio.

Dio poruka suci smatraju dopuštenim, a dio nedopuštenim jer vozač bolidom mora upravljati sam i bez pomoći, što stoji u članku 27.1 sportskog pravilnika.

Navodno je sporan dio u kojem momčad Rosbergu daje upute kako će riješiti problem s mjenjačem – preskakanjem sedme brzine i brzim prebacivanjem u osmu brzinu.

ROSBERGOVE SPORNE RADIO PORUKE

Rosberg: ‘Problem s mjenjačem’

Inženjer: ‘Driver default 1-0-1, chassis default 0-1, chassis default 0-1’ (vozač uobičajeno, šasija uobičajeno)

Inženjer: ‘Izbjegavaj sedmu brzinu Nico, izbjegavaj sedmu brzinu.’

Rosberg: ‘Što to znači, moram ju preskočiti?’

Inženjer: ‘Da Nico, moraš ju preskočiti. Potvrđujem, moraš ju prekočiti.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

6 Komentari na "Mercedes podnio žalbu za Rosbergovu kaznu"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
F12013
Pretplatnik

Ili ukinite radio, ili ih pustite da razgovaraju na pitwallu o čemu god žele…
Smiješni ste FIA, smiješni… Glupostima zamagljuju prave probleme, i na ovaj način kao nešto rade. Jalov je to posao…

F1
Pretplatnik
Ovo je direktno utjecalo na ishod utrke i stanje na tablici (da mu nisu pomogli, odustao bi). Ne vidim po čemu je ovo toliko drugačije od Lewisa i Kimija u Bakuu, vidjeli smo da je Nico nastavio i završio utrku, da je čak i vozio u toj 7. brzini iako su mu rekli da ju izbjegava (nije samo “prošao” kroz nju). Ništa se na kraju nije desilo s mjenjačem, znači da nije bio neki mehanički kvar, nego elektronički, što je bio slučaj i sa Lewisom i sa Kimijem u Bakuu (elektronika, postavke). Njima nisu smjeli pomoći. Moraju pravila biti ista… Pročitaj više »
F12013
Pretplatnik
Mislilm da je Lewisov problem ipak bio manje ubitačan. Njemu je bio krivi mod rada motora, koji ga je ako se ne varam koštao najviše dvije desetinke po krugu, tako je barem izjavio Toto. Nije bilo opasnosti od DNF-a. Na radiju su ispitivali FIA-u smiju li nešto reći Lewisu, ali nije im bilo dopušteno. U Nicinom slučaju jučer, Mercedesovci jednostavno nisu imali vremena zvati FIA-u i pitati za dopuštenje jer bi utrka vrlo vjerojatno završila za njega. Računali su da smiju reći kako riješiti problem jer je to bio slučaj kada vozač potencijalno odustaje zbog kvara. Mislim da tom logikom… Pročitaj više »
F1
Pretplatnik
Sam si rekao, “potencijalno odustaje zbog kvara”. Ako se bolid pokvari, pokvario se. Kvar na elektronici (ponavljam, opet je koristio 7. brzinu i vozio je jednako, ako ne i brže od Maxa bez problema) u današnje vrijeme je kvar na “pola bolida”, jer su puni elektronike. Problem je problem (elektronika u sva 3 slučaja, nemojmo niti Kimija zaboravit), zašto bi u jednom trenutku pravilo vrijedilo (Baku), a u drugom ne bi? Ova pravila su sr*nje, ali bi trebala biti isto sr*nje za sve i u svakoj utrci. 🙂 Ovaj kvar se riješio okretanjem gumbića na upravljaču, isto kao i oni… Pročitaj više »
F12013
Pretplatnik

Pravila su idiotska, puno veći problemi postoje. To govore prazne tribine u Austriji.
Vidjet ćemo što će objektivna FIA-ina inspekcija reći na žalbu. Ono što je najveća glupost je da fanovi ovog sporta poslije utrke pričaju o nećem tako nebitnom, poput radio restrikcija. Trebali bi razgovarati o velikim borbama na stazi, snazi, lijepoti bolida… Slažem se i da se to sr*nje mora doslijedno suditi. Ali na što je ovaj sport pao… Fokusirajte se na bitnije stvari!

FerrariHR
Pretplatnik

Slažem se,puno je ograničenja i pravila.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren s Mercedesom i Ricciardom želi biti konkurentan od prve utrke

Trećeplasirana momčad prošlogodišnjega F1 prvenstva McLaren ove godine želi biti konkurent…