Mercedes pokazao novo T-krilo i usmjerivače iza prednjih kotača

Aktualni svjetski prvaci pokazali su dorađeni aerodinamički paket koji uključuje i detaljnije T-krilo i nove usmjerivače zraka u području iza prednjih kotača i ispred bočnih usisnika koje je ključno za dobro funkcioniranje podnice i difuzora.

Zbog rupe u tehničkom pravilniku momčadi ove godine koriste T-krila široka 750 mm koja se nalaze ispred stražnjega krila ili na kraju peraja koje dijele pokrov motora, a neke momčadi poput Williamsa predstavile su zakrivljene inačice tih krila.

Mercedes je još na testiranjima isprobao dvostruko T-krilo, a na VN Australije otišli su korak dalje jer je dvostruko T-krilo ima zaobljene spojnice na rubovima, a središnji dio gornjega elementa horizontalno je razrezan.

Ovo krilo nalazi se vrlo visoko i time ima vrlo laminarnu zračnu struju koja na njega nailazi, a osim što i samo proizvodi downforce T-krilo pomaže usmjeriti zračnu struju prema stražnjem krilu.

U ovoj aerodinamičkoj konfiguraciji Mercedes nije koristio peraju pa je T-krilo pričvršćeno na vlastiti vertikalni nosač ispred nosača stražnjega krila.

Foto: AMuS/MAXF1.net

Osim T-krila, Mercedes je pokazao i još brojne dorade na aerodinamičkom paketu od kojih izdvajamo složene usmjerivače zraka ispred bočnih otvora za hladnjake koji sada sadrže brojne vertikalne i horizontalne proreze, slično kao i na prošlogodišnjem W07.

Također, prednji rub podnice ispred bočnih stranica sadrži četiri horizontalna noža s metalnim rubom koji stvaraju snažne vrtloge na početku podnice i šalju ih duž uzdužnoga ruba podnice. Time pomažu izolirati zračnu struju ispod bolida od turbulencija s vanjske strane čime se povećava aerodinamička učinkovitost.

Vertikalni usmjerivači zraka povezani su horizontalnom metalnom trakom koja je na gornjoj slici označena crvenom bojom koja cijeloj strukturi daje potrebnu čvrstoću, posebno nakon problema koje je Mercedes imao s čvrstoćom ovih elemenata na testiranju u Barceloni.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…