Mercedes predstavio novi nos i S-duct

new-nose-mercedes-w07-hybrid-on-track-foto-f1-fanatic

Aktualni svjetski prvaci nastavili su s donošenjem inovativnih novih dijelova na svoj W07 Hybrid, a danas je na redu novi nos i S-duct kojeg su testirali na prošlogodišnjoj VN Brazila.

Novi nos nešto je zaobljeniji, ali najvažnija promjena su nosači nosa koji su sada bliži jedan drugome te su nevjerojatno tanki i maksimalno pomaknuti prema iza kako bi što manje utjecali na zračnu struju profila na koji su pričvršćeni (50 mm široka neutralna sekcija, ista na svim bolidima).

Osim novoga nosa, Mercedes je donio i manje promjene na prednjem krilu (zaokruženo) na mjestu gdje se lijeva i desna strana krila spajaju na neutralnu sekciju.

new-nose-mercedes-w07-hybrid-foto-f1-fanatic

Mercedes je očekivano donio i svoju inačicu S-duct sustava kojeg su testirali na prošlogodišnjoj VN Brazila, a novost u odnosu na suparničke sustave je drugačiji ulaz koji je pomaknut znatno više prema naprijed, a njegov profil vidi se iz bočnog kuta.

Riječ je o kanalu S-presjeka koji vodi od donjeg dijela monokoka (u Mercedesovom slučaju donjeg dijela nosa) gdje zračna struja ulazi, a izlazi na gornjem dijelu kroz jasno vidljiv otvor (kod Mercedesa iza broja 44).

c31-s-duct
Sauberov S-duct na njihovom C31 iz 2012.

S-duct u Formuli 1 nije ništa novo. Ferrari je još 2008. na svom F2008 na stazama s većim downforce zahtjevima koristio nešto slično (iako se tada nije zvalo S-duct), a Sauber je 2012. na svom C31 ponovno uveo tu ideju koju je ubrzo preuzeo i Red Bull, a kasnije i neke druge momčadi.

Sauber je ideju uveo 2012. jer su se tad koristili visoki nosevi, a momčadi su u želji da maksimalno iskoriste pravilima dopuštenu visinu šasije imali nepopularne ‘stepenice’. S-duct pomaže da zračna struja ostane bolje povezana s gornjom površinom monokoka jer zrak koji izlazi iz S-ducta ubrzava zračnu struju i povećava downforce. Još važnije, povećava se kvaliteta zračne struje prema ostatku bolida koja na jače zakrivljenim površinama ima tendenciju odvajanja (eng. airflow separation).

bcn-merc-nose1-f1-technical

>> TEHNIKA: Aerodinamika u Formuli 1

Upravo je zato Sauber uveo S-duct 2012. kako bi zračna struja bolje pratila naglu kosinu (‘stepenicu’) nastalu zbog različitih minimalnih visina šasije na tim dijelovima monokoka. Red Bull je uspješno primjenio S-duct na svoj RB9, a u međuvremenu su koncept isprobale i mnoge druge momčadi.

Izlaz Mercedesova S-ducta može se vidjeti iza broja 44 na monokoku.

Zanimljiv detalj je i par deflektora ispod same šasije koji sami po sebi nisu inovacija, ali su dobili višestruke proreze u svom horizontalnom dijelu (označeno na gornjoj slici).

new-nose-and-S-duct-mercedes-w07-hybrid

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Najava VN Rusije – Može li Mercedes zadržati 100%-tni učinak?

Iduća utrka prvenstva vozi se u Rusiji na stazi na kojoj Mercedes ima savršen učinak sa se…