Novi W07 s radikalnim deflektorima

mercedes-w07-hybrid-f1-2016-radical-serated-floor-foto-f1technical

mercedes-w07-hybrid-f1-2016-radical-serated-floor-foto-f1technical

Nakon što su prvoga dana odvozili nevjerojatnih 690 kilometara, Toto Wolff izjavio je da bi uskoro mogli isprobati neke ‘prilično neobične komponente’.

Nico Rosberg preuzeo je dužnost od momčadskog kolege Lewisa Hamiltona, a Mercedes je na drugom danu isprobao nazubljene bočne deflektore u suradnji s nazubljenom podnicom na tom dijelu.

Područje iza prednjih guma/ispred otvora za hladnjake vrlo je aerodinamički osjetljivo zbog velikih turbulencija koje dolaze s rotirajućih prednjih kotača pa momčadi (već desetljećima) nastoje odvojiti turbulentnu zračnu i poslati ju oko bočnih stranica.

Iako podijeljeni bočni deflektori (eng. bargeboards) nisu nikakva novost, Mercedes je otišao korak dalje i vertikalno ih podijelio na sedam dijelova, a širina dijelova smanjuje se prema sredini bolida.

Osim toga, nazubljen je i dio podnice ispred svakog vertikalnog dijela na kojem se nalazi bočni deflektor pa je Mercedes zbog višestruke nazubljenosti svoju podnicu nazvao ‘W-floor’.

U slučaju višestruko vertikalno podijeljenog bočnog deflektora zračna struja s vanjske strane deflektora neće samo biti skrenuta i usmjerena oko bočnih stranica, nego će dio proći i s unutarnje strane što u kombinaciji s nazubljenom podnicom stvara izuzetno kompleksne zračne struje i vrtloge koji putuju oko bočnih stranica, ali i ispod same podnice.

Blago zakrivljeni horizontalni zupci na kojima stoji bočni deflektor služe kako bi uhvatili dio zračne struje i poslali ju ispod bolida za što učinkovitiji rad difuzora koji je kritičan za aerodinamičku učinkovitost cijeloga bolida.

Oštri rubovi svih aerodinamičkih ploha u ovom području stvaraju vrtloge koji pridonose energiji zračne struje ispod bolida, a kombinacija vrtloga služi i ‘zapečaćivanju’ zračne struje ispod bolida od okolne turbulente zračne struje.

Poznavajući trendove u Formuli 1, neće proći dugo prije nego neka momčad isproba nešto slično.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prost objasnio zašto je napustio Alpine – ‘Šef me smatrao suvišnim’

Bivši Alpineov F1 savjetnik i četverostruki svjetski prvak Alan Prost objasnio je zašto je…