Aktualni svjetski prvaci razmatraju promjenu aerodinamičkoga koncepta pobjedničkog W08 bolida kako bi pokušali ublažiti neke od njegovih nedostataka koje je pokazao na sporijim stazama.

Mercedes W08 uvjerljivo je najduži bolid u F1 2017. koji ujedno ima i najduži međuosovinski razmak, 69 mm duži od drugog najdužeg međuosovinskog razmaka kod Force Indije VJM10 i 269 mm duži nego prošle godine.

Osim toga, Mercedes koristi i namanji nagib podnice od svih momčadi (eng. rake) koji se postiže izuzetno niskim bolidom sprijeda i vrlo visokim straga.

Red Bull je predvodnik filozofije visokoga nagiba podnice koji za posljedicu ima veći volumen difuzora i više downforcea ako se pronađe način kako kontrolirati zračnu struju u takvim uvjetima. Tom filozofijom krenule su i momčadi McLarena i Force Indije predvođeni bivšim Red Bullovim zaposlenicima (Peter Prodromou u McLarenu i Guru Johl u Force Indiji), a Renault i Ferrari također su krenuli tim putem ove sezone.

Jedan od nedostatataka te filozofije je veći otpor zraka koji stvara veći nagibni kut cijeloga bolida (a time i veća potrošnja goriva), zbog čega je Mercedesov W08 ove godine briljirao na brzim stazama gdje do izražaja dolazi niži otpor zraka njegova aerodinamičkog koncepta.

Izazov kod filozofije visokoga nagiba podnice jest i kako postići da prednji kraj ostane što niže tlu (sam početak podnice iza prednjih kotača), a da opet ne struže previše i time potroši male kružne metalne blokove koji ne smiju biti potrošeni iznad određene granice.

FIA je uoči sezone 2014. uvela obavezno korištenje titanskih metalnih blokova kako bismo ponovno vidjeli spektakularne iskre prilikom struganja početka podnice (prije su se koristili teški metali koji se sporo troše i ne proizvode iskre), ali momčadi su tijekom godina ponovno pronašli način kako spriječiti pretjerano struganje prednjega kraja, a da je on opet u svakom trenutku što bliže tlu.

Duži međuosovinski razmak ‘nije kriv za loše dane’

Mercedes se ove godine mučio u Monaku, Mađarskoj i Singapuru, tri staze s najviše sporih zavoja i manjkom dugih pravaca gdje W08 ne može iskoristiti svoje prednosti snage motora i niskoga otpora zraka.

Karakteristikama tih staza ne pogoduje ni najduži međuosovinski razmak u Formuli 1 2017., ali Mercedes ne vjeruje da je duži međuosovinski razmak kriv za lošiju formu na tim stazama.

“Ne vjerujemo da ijedna od karakteristika koju naš bolid ima na lošiji dan ima veze s dužim međuosovinskim razmakom,” rekao je Toto Wolff.

“Željeli bismo zadržati karakteristike naše dive koje volimo, ali i riješiti se nekih poteškoća.”

“Moramo identificirati uzrok problema i pokušati ih izbjeći s bolidom za iduću godinu.”

Donosimo pregled stražnjih krajeva nekih ovogodišnjih bolida, a posebno su zanimljive dvije fotografije na kojima paralelno stoje Red Bull i Mercedes i na kojima se jasno vidi razlika u visini stražnjega kraja pri sličnoj (gotovo istoj) brzini kretanja.

Bottas Ricciardo Red Bull Mercedes Malaysian GP F1 2017 Photo Red Bull
Red Bull RB13 i Mercedes W08 na VN Malezije 2017.
Ferrari SF70H Barcelona F1 2017 february test
Ferrari SF70H na testiranjima u Barceloni prije početka sezone 2017.
Ricciardo Red Bull Mexican GP F1 2017 FP rear Photo Red Bull
Red Bull RB13 na VN Meksika 2017.
Vandoorne McLaren Bahrain GP F1 2017 Foto McLaren
McLaren MCL32 na VN Bahraina 2017.
Ricciardo Red Bull Bottas Mercedes Malaysian GP F1 2017 Photo Red Bull
Red Bull RB13 i Mercedes W08 na VN Malezije 2017.
Mercedes W08 rear end rake
Mercedes W08 na testiranju u Barceloni prije početka sezone 2017.
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Button – ‘Vettel nije zaboravio voziti’

Jenson Button vjeruje da Sebastian Vettel nije zaboravio voziti i da i dalje može biti izu…