Lewis Hamilton i dalje je maksimalno motiviran da se vrati na pobjedničke staze bez obzira na težak period koji su on i Mercedes iskusili u posljednje dvije sezone kada su morali gledati Maxa Verstappena i Red Bull kako odnose veliku većinu pobjeda.

Hamilton je od prve sezone u Formuli 1 2007. vozio bolid koji je bio sposoban stalno se boriti za pobjede, a iznimka je bio težak prvi dio sezone 2009. iako je McLaren uzvratio udarac i kasnije te godine mu pružio bolid koji je na nekim stazama bio najbrži.

Britanac je u prvih 15 sezona u Formuli 1 svake godine pobijedio barem jednom, osvojivši pritom sedam naslova prvaka, a 2022. i 2023. Mercedes nije bio dovoljno konkurentan da se bori s Red Bullom i pritom su ostvarili tek jednu pobjedu koju im je donio Russell u Brazilu 2022.

Bez obzira što je Hamilton navikao pobjeđivati u Formuli 1 i trenutno drži rekord od 103 pobjede, Mercedesov tehnički direktor James Allison ne sumnja da je njegova motivacija i dalje na visokoj razini iako je posljednju pobjedu ostvario u Saudijskoj Arabiji 2021.

“Mislim da biste se mučili pronaći vozača u bilo kojoj momčadi koji nije bio motiviran,” rekao je Allison.

“Mislim da se to na neki način podrazumijeva s njima. I općenito govoreći, što su vozači bili uspješniji, to je neizbježnija ta njihova kompulzivna potreba za pobjedom.”

“U Lewisovom slučaju, to je samo ključni dio onoga što on jest, tako da nema sumnje u njegovu motivaciju da se vrati na pobjednički put. Ali hoće li on to moći ili ne, ovisit će više o opremi koju smo mu dali nego o njegovim vlastitim rukama. Uvijek je imao tu sposobnost.”

2021 Saudi Arabian GP Hamilton celebrates victory parc ferme Photo Daimler
Hamilton nije pobijedio od VN Saudijske Arabije održane 5.12.2021. (Photo: Mercedes)

Mercedes intenzivno radi na bolidu za 2024. imena F1 W15 koji bi trebao ispraviti najveće nedostatke svojih prethodnika, a kojega će javnost prvi puta vidjeti 15. veljače.

U tom periodu vozač može vrlo malo učiniti, ali već na prvom testu njihove informacije postaju ključne inženjerima za daljnji razvoj.

“Uloga obojice vozača tijekom zime uglavnom je brinuti se o svom fizičkom stanju, pobrinuti se da su psihički spremni i samo ostati u kontaktu s nama, slušati o našim uspjesima i neuspjesima dok prolazimo kroz procese razvoja i testiranja novoga bolida kako bi bio spreman za njih,” dodao je Allison.

“To zapravo nije dio godine u kojem oni mogu imati ulogu osim uloge promatrača onoga što radimo.”

“Jednom kada bolid krene na stazu, osoba koja je prevoditelj je vozač, a onda njihovi glasovi počinju imati puno veću težinu. Tako da se preko zime samo pripremaju za novi izazov.”

Hamilton je 2022. izgubio od novoga momčadskog kolege Russella, ali je 2023. uzvratio udarac i završio pet mjesta ispred njega u poretku, prvi puta u karijeri završivši treći u poretku vozača.

Load More Related Articles
Load More In Aktualno
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Red Bull predstavio Neweyev hiperautomobil RB17

Red Bull je predstavio svoj prvi hiperautomobil imena RB17 koji je najavljen prije skoro d…