Mercedesov šef motorsporta Toto Wolff dao je sve od sebe kako ne bi izravno optužio Ferrari za legalnost njihove pogonske jedinice, ali je vrlo jasno dao do znanja da je ‘vrlo mala mogućnost’ da FIA prati nečije mudro obilaženje pravila ukoliko je natjecatelj spreman riskirati svoju reputaciju.

Mercedes je posljednje četiri godine imao najjači motor koji se posebno isticao u najjačem, kvalifikacijskom načinu rada, a suparnicima je trebalo dugo vremena da otkriju načine kako postići takve kratkotrajne performanse.

Ali ove godine Ferrari je nova referenca kada je riječ o najvećoj snazi u kratkom vremenu što je ključno u kvalifikacijama i na startu utrke, a njihove suparnike šokirao je napredak koji su postigli od VN Kanade i to bez uvođenja novih komponenti za VN Austrije.

Ferrari i njihovi klijenti u Njemačkoj su uzeli nove MGU-K jedinice, a Raikkonen i Vettel uzeli su i nove spremnike energije dok su još u Kanadi uzeli nove motore, turbine i MGU-H.

Iako se još za vrijeme vikenda suzdržavao optužiti Ferrari da radi nešto ilegalno, Wolff je izrazio sumnju da bi ‘neki suparnici’ mogli činiti nešto ilegalno ukoliko su spremni riskirati reputaciju i da FIA tu ne može apsolutno ništa iako je već posebno promatrala unikatan Ferrarijev ERS sustav s dvije baterije.

“Ako netko, a ne kažem da to netko radi jer je činjenica da ne znam, ne vidimo ničiji motor niti ispod pokrova motora, ali ako je netko spreman riskirati svoju reputaciju tada je vrlo mala mogućnost da se to prati,” komentirao je Wolff na AMG-ovom događaju u Njemačkoj.

“Morate se osloniti na integritet ljudi i organizacija, a mi to činimo. Na kraju dana, sa svim skepticizmom i paranojom koji postoje u Formuli 1 mi se oslanjamo na integritet FIA-e, oslanjamo se na integritet naših suparnika jer je to jedini način na koji se možemo utrkivati u nedjelju.”

Mercedes šokiran Ferrarijevom snagom

“Ono što smo vidjeli je da su na stazama koje su nam trebale odgovarati, Silverstone i Hockenheim, oni imali bolid koji je bio jako dobar po pitanju šasije i imao pogonsku jedinicu koja je bila mjerilo.”

“Jedina reakcija koju možemo imat nije ‘Što oni rade?’, nego ‘Što mi možemo učiniti kako bi ubrzali svoj razvojni program?’.”

“Moje stanje uma je da svi poštuju integritet pravila jer je to jedini način na koji se možemo utrkivati. Ako u to sumnjate, onda cijeli sport ima problem, ne ja.”

Ferrari je već bio pod povećalom FIA-e zbog svoga složenog ERS sustava s kojim se FIA mučila kada je riječ o razumijevanju njegova funkcioniranja, ali sve brojke su prema pravilima i Ferrari isporučuje najvećih 4MJ energije po krugu odnosno najviše 120 kW (163KS) dodatne električne snage po krugu.

Ali nakon novih MGU-K u Njemačkoj momčadi su navodno primijetile još snage i kod Ferrarija i njihovih klijenata Haasa i Saubera što je još više uzburkalo ionako uzburkane vode na vrhu Formule 1.

Hamilton – Ferrariji su bili smiješno brzi na pravcima

Lewis Hamilton još je u petak na Hockenheimu rekao da će Ferrari biti vrlo brz, a nakon utrke u kojoj se s 14. mjesta probio do pobjede također je spomenuo koliko su bili brzi.

“Kao što sam rekao, znali smo da će Ferrari biti brz – bili su smiješno brzi na pravcima,” rekao je Hamilton.

“Zaista sam ponosan na svoje dečke, nisu se dali pokolebati ovom borbom. Mogli su brzati sa zaključcima i reći ‘Oh, pa oni rade to ili ono’, a umjesto toga rekli su ‘Sve što možemo je kontrolirati svoju sudbinu’.”

“Sve što možemo je raditi na svojim startovima, pokušati poboljšati bolid, aerodinamiku i takve stvari.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Alonso službeno potvrđen kao Renaultov F1 vozač od 2021.

Fernando Alonso iduće sezone vraća se u Formulu 1 kao vozač Renaulta s kojim je potpisao n…