Mercedesov F1 šef Toto Wolff kaže da će novi motor koji je Lewis Hamilton dobio u Brazilu postupno gubiti snagu na preostale tri utrke i da ne bi trebali imati tako veliku prednost kakvu su imali na posljednjoj utrci.

Mercedes je od početka hibridne turbo ere 2014. standard za snagu i pouzdanost, ali prošle i posebno ove sezone muče ih problemi s pouzdanošću koji su posljedica žestokoga pritiskanja u nastojanju da izvuku još performansi.

“Imamo degradaciju na motoru koji bi do kraja sezone nastavio gubiti snagu,” otkrio je Wolff u Brazilu.

“Nismo još shvatili zašto se to događa, ali vidimo da postupno gubi snagu.”

“Postoji gubitak performansi s kilometrima s bilo kojim motorom, to znači da će novi motor sigurno gubiti performanse iako ćemo se do kraja sezone utrkivati s njim.”

“Posljednjih godina vidjeli smo da tijekom 1000 km imamo određeni gubitak snage s prijeđenim kilometrima. Ali naš motor se degradira puno brže u odnosu na prosjek prošlih godina i to se sve više povećava iz vikenda u vikend.”

Na pitanje hoće li Hamilton do kraja sezone koristiti motor uveden u Brazilu, Wolff je odgovorio potvrdno, ali je upozorio da i dalje postoje određene zabrinutosti oko pouzdanosti.

“Da, apsolutno,” rekao je Wolff.

“Planiramo voziti do kraja sezone s ovim motorom. I dalje imamo neka pitanja oko pouzdanosti, ali nadamo se da imamo prave odgovore i da ćemo izdržati do kraja.”

2021 Brazilian GP Hamilton celebrates victory over the finish line Photo Daimler
Hamilton slavi pobjedu na VN Brazila 2021. s desetoga startnog mjesta (Photo: Daimler)

Glavni inženjer za operacije na stazi Andrew Shovlin objasnio je zašto su se za novi motor odlučili baš u Brazilu.

“Nije bio neki tehnički razlog za promjenu,” rekao je Shovlin.

“Nismo mislili da postoji rizik od kvara [na motoru iz Turske] iako se ove pogonske jedinice koriste prilično žestoko i nikad ne možete uzeti pouzdanost zdravo za gotovo.”

“Privlačila nas je mogućnost da uzmemo novi motor u sprint vikendu jer možete pobijediti u subotu [u sprint kvalifikacijama], što nosi dodatne bodove i tako možete ublažiti deficit.”

“Također, to je staza na kojoj smo se nadali da se može pretjecati i vratiti pozicije i to smo i dokazali.”

“Htjeli smo imati novi motor na raspolaganju jer kad dođete u Abu Dhabi, više nećete imati tu prednost koju ste imali na jednoj utrci [dok je motor još bio nov].”

“To su razlozi [uvođenja novoga motora] i situacija nikad nije crno bijela, ali gledajući unatrag izabrali smo dobru stazu za to.”

Hamilton tri utrke prije kraja sezone ima 14 bodova manje od Verstappena dok Mercedes ima 11 bodova više od Red Bulla.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prost objasnio zašto je napustio Alpine – ‘Šef me smatrao suvišnim’

Bivši Alpineov F1 savjetnik i četverostruki svjetski prvak Alan Prost objasnio je zašto je…