Aktualni svjetski prvaci iskoristit će svoje pravo na ponovno razmatranje sudačke odluke oko incidenta između Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona nakon što se pojavila snimka s Verstappenova bolida.

Suci su odlučili da nema potrebe poduzimati daljnje akcije oko incidenta između Verstappena i Hamiltona u 48. krugu utrke u Sao Paolu, a FIA-in trkaći direktor priznao je da u trenutku donošenja odluke suci nisu imali snimku s Verstappenova bolida koja je postala dostupna tek danas.

Mercedes je brzo reagirao i na svojim društvenim mrežama objavio da će iskoristiti pravo na zahtjev ponovnoga razmatranja slučaja budući da se pojavio ‘značajan novi dokaz’.

“Mercedes-AMG Petronas momčad može potvrditi da smo danas zatražili ponovno razmatranje pod člankom 14.1.1 međunarodnoga sportskog kodeksa vezano uz incident između bolida 44 i 33 u 48. krugu VN Brazila na temelju novoga dokaza koji sucima nije bio dostupan u trenutku odluke,” stoji u priopćenju.

Pravila kažu da natjecatelji imaju pravo tražiti ponovno razmatranje sudačke odluke ukoliko se pojavi značajan i relevantan novi dokaz koji sucima nije bio dostupan u trenutku donošenja odluke.

Red Bull je nakon Silverstonea također iskoristio to pravo, ali njihov je ‘dokaz’ proglašen irelevantnim nakon što su iskoristili Albona da na Silverstoneu pokaže da je Hamilton promašio vrh zavoja broj devet i tako otišao široko, pogodivši Verstappena koji je odustao.

Sad je na sucima da odluče je li novi dokaz, odnosno snimka s Verstappenova bolida, dovoljno relevantan i značajan kako bi suci ponovno otvorili ovaj slučaj.

Ukoliko suci Verstappena proglase krivim za incident mogu mu dati vremensku kaznu na vrijeme utrke ili ga kazniti za iduću utrku u Kataru, što je manje vjerojatno jer je Verstappen završio utrku u Brazilu pa je vremenska kazna izvjesnije rješenje.

Ali čak i minimalna vremenska kazna od pet sekundi mogla bi imati veliki utjecaj na borbu za naslov prvaka jer bi Nizozemac u tom slučaju izgubio drugo mjesto od Bottasa koji je završio tri sekunde iza njega i tri boda u borbi za naslov. Hamilton bi u tom slučaju imao 11 bodova zaostatka za Verstappenom umjesto 14 koliko trenutno ima.

Snimku s Verstappenova bolida možete pogledati ovdje.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Prost objasnio zašto je napustio Alpine – ‘Šef me smatrao suvišnim’

Bivši Alpineov F1 savjetnik i četverostruki svjetski prvak Alan Prost objasnio je zašto je…