Mercedes u Engleskoj s novim stražnjim krilom

Mercedes ne prestaje s uvođenjem novih dijelova za svoj W07 Hybrid, a na Silverstone su donijeli novu specifikaciju stražnjeg krila.

Iako imaju veliku prednost nad konkurencijom, Mercedes nastavlja sa svojim agresivnim razvojnim planom za 2016. te su ovoga vikenda pokazali još jednu inačicu stražnjeg krila.

Sve momčadi downforce zahtjeve prilagođavaju svakoj stazi posebno, ali Mercedes oduševljava brojem različitih inačica posebno dizajniranih dijelova kako bi svoj W07 savršeno prilagodili zahtjevima pojedine staze.

Nakon što su u Bakuu koristili jedinstveno zakrivljeno stražnje krilo kojim su pronašli kompromis za oprečne zahtjeve te superbrze ulične staze, Mercedes je za Silverstone pripremio još jednu interpretaciju stražnjeg krila koja uključuje i neke nove detalje sa suparničkih bolida

Toro Rosso STR11 Ferrari rear end side view European GP Baku F1 2016 Foto Auto Motor und Sport
Toro Rosso na svom STR11 od početka sezone koristi bočne ploče s horizontalnim prorezima bez rubova

Stražnje krilo za Silverstone ima prilično velik glavni element kako bi generiralo potreban downforce za brojne brze i srednje brze zavoje, a za smanjenje otpora zraka brinu se izrezani dijelovi na rubovima i u sredini gornjeg elementa.

Nov je i dizajn bočnih ploča koje su posljednjih godina postale vrlo važan element razvoja, a Mercedes se inspirirao Toro Rossovim rješenjem horizontalnih proreza na gornjem dijelu ploča (kod elemenata stražnjeg krila).

Horizontalni prorezi, koji smanjuju otpor zraka na rubovima stražnjeg krila gdje su najveće turbulencije, sada počinju na samom rubu i zračnu struju napadaju poput oštrica, što je novost u odnosu na dosadašnje rješenje kada su prorezi na rubu bili vertikalno povezani.

Osim toga, nove su i četiri prema gore zakrivljene trake na vanjskoj strani bočnih ploča (iza natpisa EPSON) koje prate zakrivljenost i putanju zračne struje te pomažu funkcioniraju cijelog aero paketa stražnjeg kraja (difuzor i stražnje krilo rade u suradnji).

Mercedes je novo stražnje krilo upotpunio zakrivljenim ‘monkey seatom’ iz Bakua – riječ je o 20 cm širokom krilu kod ispušne cijevi koje momčadi imaju pravo koristiti u tom području, ali i ne moraju ukoliko žele smanjiti otpor zraka. Njegova funkcija je generirati nešto downforcea (u čemu mu pomažu i ispušni plinovi), ali i bolje povezati zračnu struju stražnjeg krila i difuzora.

Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

3 Komentari na "Mercedes u Engleskoj s novim stražnjim krilom"

Sortiraj od:   najnovijeg | najstarijeg | s najviše glasova
mGT
Pretplatnik

Lijepo i jednostavno objašnjeno,Darjane svaka čast na textovima i trudu.

F12013
Pretplatnik

Ovaj Mercedes je čudovište… Svaki GP vikend novo stražnje krilo.

F1
Pretplatnik

Na kraju će “narezat” cijelo stražnje krilo. Kakvi su to materijali da se ne polome kod velikih brzina…respect.

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari pokazao novo stražnje krilo i pokrov motora

Ferrari je donio novi aerodinamički paket za svoj SF1000 u Barcelonu koji uključuje novo s…