Aktualni svjetski prvaci ovoga vikenda u Kanadi uvode drugu specifikaciju svoje pogonske jedinice M10 EQ Power + koja bi napokon trebala probiti čarobnu granicu od 1000 KS.

F1 momčadi tijekom sezone smiju koristiti tri V6 motora što znači da jedan motor mora trajati otprilike sedam utrka, a sedma utrka sezone u Kanadi logičan je odabir ne samo zbog svoje pozicije u kalendaru nego i zbog konfiguracije staze na kojoj do izražaja dolazi snaga motora.

Mercedes je imao dosad neviđen start u sezonu s pet dvostrukih pobjeda na prvih šest utrka i 1-3 rezultatom na šestoj utrci u Monaku i to unatoč činjenici da jedini od četiri proizvođača motora nisu uveli drugu specifikaciju na nekoj od prvih šest utrka.

Honda je svoju drugu specifikaciju, orjentiranu na pouzdanost, uvela već na četvrtoj utrci u Azerbajdžanu, a Ferrari i Renault svoje su poboljšane motore uveli na petoj utrci u Španjolskoj.

Mercedes se držao izvornoga plana te će na sedmoj utrci u Kanadi uvesti drugu od ukupno tri specifikacije motora ove sezone, a talijanski Motorsport prenosi da novi motor donosi i značajan skok u snazi i da bi ukupna snaga V6 motora i ERS sustava u kvalifikacijskom načinu rada trebala biti veća od 1000 KS, točnije više od 1020 KS.

Pogonske jedinice, koje se sastoje od V6 turbo motora i sustava za obnovu energije maksimalne snage 163 KS, još su krajem 2017. bile blizu čarobne granice od 1000 KS, ali zbog dodatnog smanjenja broja motora po sezoni za 2018. (tri umjesto četiri motora) proizvođači su morali raditi na dugotrajnosti motora pa snaga nije rasla kao prethodnih godina.

Ali ove godine nisu se povećali zahtjevi za izdržljivošću pa su se proizvođači opet mogli usredočiti na povećanje snage iako je prema trenutnim pravilima sve manje prostora za napredak.

Sustav za obnovu energije može dati najviše 163 KS što znači da bi za ukupnih 1000 KS 1,6-litreni V6 motor morao biti snažan najmanje 837 KS.

Još nije poznato hoće li nove Mercedesove motore u Kanadi dobiti i njihovi klijenti Racing Point i Williams, a sudeći po dosadašnjoj praksi to bi se trebalo dogoditi.

Mercedes F1 2018 power unit M09 naked no engine cover uncovered Photo AMuS

Ferrari-SF70H-Malaysian-GP-F1-2017-engine-cover-off-Photo-Ferrari-Auto-Motor-und-Sport

Honda F1 2018 engine RA618H

Mercedes F1 engine plenum zoom McLaren Honda F1 2017 RA617H V6 engine Honda museum mercedes f1 engine foto daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Bottasov sudar mogao bi usporiti razvoj Mercedesa F1 W12

Posljedice velikoga oštećenja koje je Mercedes Valtterija Bottasa zadobio u sudaru s Georg…