2022 Bahrain GP Hamilton Mercedes F1 W13 hard Pirelli C1 side Photo Daimler

Mercedesov F1 šef i trećinski suvlasnik momčadi Toto Wolff smatra da njegova momčad nije pogriješila s konceptom ovogodišnjega bolida F1 W13 iako trenutno nisu ni blizu najbržih bolida Ferrarija i Red Bulla, ali da će za povratak u vrh morati riješiti dva problema.

Mercedes se mučio na predsezonskim testiranjima, posebno u Bahrainu kada su pokazali potpuno novi dizajn bočnih stranica pa se njihov problem s poskakivanjem još više isticao.

Za prvi vikend sezone Mercedes je donio seriju poboljšanja koja su smanjila poskakivanje, ali momčad je i dalje morala napraviti određene kompromise u postavkama kako bi ga ublažili što je dovelo do gubitka performansi u sporim zavojima.

Hamilton se kao brži vozač Mercedesa kvalificirao 0.680 sekundi iza najbržega Leclerca u Ferrariju, a u utrci on i Russell nisu mogli držati brzinu vodeće dvije momčadi dok su za ostale vozače bili prejaki pa su završili treći i četvrti nakon Red Bullovih problema.

“Posvećeni smo ovom konceptu i čvrsto smo uvjereni da smo odabrali pravi put,” smatra Wolff.

“Nismo postavili krive prioritete nego smo prekasno shvatili da imamo problem. Prvi test [u Barceloni] bio je solidan, znali smo da ne znači puno jer smo planirali veliko poboljšanje za Bahrain pa su nas podaci iz prvoga testa naveli na krivi trag.”

“Tek kad smo izašli na stazu u Bahrainu bili smo iznenađeni da odjednom imamo takve probleme. Trebalo nam je neko vrijeme da ih shvatimo, a sad smo usred rješavanja tih problema. Riječ je o fizici, ne misticizmu.”

Osim problema s poskakivanjem, zbog kojega moraju koristiti veću udaljenost od tla i kompromitirati postavke bolida, Mercedes ima problema i s prekomjernom težinom, kao i većina bolida, ali kod Mercedesa i Red Bulla problem je više izražen.

Minimalna masa bolida povećana je u posljednji čas sa 795 kg na 798 kg, ali gotovo svi bolidi i dalje imaju više kilograma od minimalne granice.

“Malo ih je uspjelo postići tu težinu, a nekoliko momčadi je bliže tome od nas, to možete vidjeti u vremenima po krugu,” rekao je.

“Ali moramo biti pametni oko toga. Neki su donijeli odluku da načine lagan bolid i sad imaju koristi od toga. Ali za nas definitivno ima prostora za manevriranje jer i dalje imamo dijelova na bolidu koji su preteški.”

“Ali nemam ni najmanju dvojbu da kad jednom iskoristimo svoj potencijal da ćemo se boriti s dečkima na vrhu.”

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Red Bullu prijeti isključenje iz prvenstva zbog navodnoga kršenja ograničenja budžeta

Red Bullu prijeti velika kazna i isključenje iz prvenstva zbog mogućega kršenja ograničenj…