mercedes-W06-teeth-cover-rear-wing-abu-dhabi-2015-super-close

mercedes-teeth-cover-rear-wing-abu-dhabi-2015

Mercedes već drugu godinu zaredom dominira Formulom 1, a posebno je dojmljiv način na koji čuvaju svoju prednost, unatoč velikim poboljšanjima koja na stazu donose njihovi suparnici. Ovoga puta riječ je o nazubljenoj traci koju su nalijepili na gornji element stražnjeg krila.

Iako je njihova sjajna pogonska jedinica PU106B Hybrid uvelike zaslužna za njihov uspjeh (kao i uspjeh njihovih klijenata Williamsa, Force Indije i Lotusa), Mercedesova usmjerenost na aerodinamičke detalje jednako je fascinantna.

Iako je Red Bull od 2009. do 2013. bio uvjerljivi lider u ovome području, Mercedes je 2014. napravio iskorak i po tom pitanju i osim što imaju sjajnu pogonsku jedinicu njihova je šasija postala vodeća u Formuli 1.

mercedes-teeth-cover-rear-wing-abu-dhabi-2015-super-close

Red Bullov Adrian Newey, najuspješniji tehnički stručnjak suvremene Formule 1, izjavio je da je Mercedes bolje od ikoga drugoga interpretirao nova pravila niskih noseva, a njihov ovogodišnji dizajn prednjeg krila kopirali su svi redom, uključujući i Ferrari u posljednjoj trećini ove sezone.

Jedan od detalja kojem je Mercedes posvetio pozornost su i nazubljene trake koje lijepe na rubove gornjih elemenata krila koji stvaraju male vrtloge (eng. vortices), a oni svojom energijom pomažu da zračna struja ostane bolje povezana (eng. attached airflow) uz površinu krila što doprinosi njegovoj učinkovitosti (proizvodi više downforcea).

Mercedes sličan princip koristi i na prednjem krilu, a povezanost zračne struje posebno je kritična kod visokih napadnih kuteva (eng. angle of attack) poput gornjeg elementa stražnjeg krila na gornjoj slici ili najvišeg elementa prednjeg krila na donjoj slici, eng. flaps.

Donji dio najvišeg elementa prednjeg krila oštro je nazubljen i za razliku od stražnjeg krila, gdje je samo naljepljena nazubljena traka, ovdje je riječ o nazubljenosti samoga ruba gornjeg elementa.

mercedes-teeth-cover-front-wing-abu-dhabi-2015

Još jedan sitan detalj kojim oduševljava Mercedesov W06 je i profil donjeg poprečnog ramena stražnjeg ovjesa koje se svojim profilom savršeno nastavlja na profil malog krila u području stražnjih kočnica.

Područje oko stražnjih kočnica jedno je od područja na kojem tehnički pravilnik momčadima daje potpunu slobodu. To znači da na tom, točno određenom prostoru, momčadi mogu staviti i dijelove koji ne služe samo hlađenju kočnica, nego i stvaranju downforcea i to izravno na stražnjim kotačima. Slična je stvar i na području prednjih kočnica.

Mercedesovo rješenje nije revolucionarno niti donosi značajno puno vremena po krugu, ali pokazuje sjajnu uklopljenost cijeloga paketa i takav pristup na cijelom bolidu donosi osjetne prednosti.

mercedes-rear-brake-duct-abu-dhabi-2015

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Norris – ‘Frustrirajuće je što nismo pobijedili’

Lando Norris priznaje da je iznenađen frustracijom što nije uspio pobijediti u Imoli iako …