Mercedes W09 F1 2018 front wing 2 Barcelona test

Mercedes je tijekom predsezonskih testiranja isprobao dvije inačice prednjega krila na svom F1 bolidu za 2018. koje se pretežno razlikuju u dizajnu bočnih ploča, a promijenili su i usmjerivače zraka pokraj nosa koje ove godine koristi i Williams na svom FW41.

Svjetski prvaci testiranja su započeli s prošlogodišnjim dizajnom bočnih ploča koje se višestruko otvaraju prema van kako bi pomogle usmjeriti zračnu struju s vanjske strane prednjih kotača, a novi dizajn nešto je jednostavniji.

Vodeći rub bočne ploče, na koji je postavljen i mali horizontalni usmjerivač blago nagnut prema gore, urezan je u svom donjem dijelu po uzoru na kaskade na prednjem krilu, a unutarnji dio prednjega krila prerasta u drugi dio bočne ploče.

Na krajnji dio bočne ploče, najbliži prednjem kotaču, Mercedes je postavio tzv. Gurney tab (ružičasto), uobičajeni dodatak na vrh aerodinamičkih profila koji je naglašeniji nego na prošlim inačicama prednjih krila.

Mercedes W09 F1 2018 front wing 2 new snow plough Barcelona test
Nova konfiguracija prednjega krila i zakrivljeni vodeći rub usmjerivača pokraj nosa (žuto) koji na svom početku formira mali tunel za bolju kontrolu zračne struje u ovom području

Osim bočnih ploča prednjega krila, Mercedes je nastavio razvijati i svoje usmjerivače zraka pokraj nosa (žuto) koje su uveli na petoj utrci prošle sezone u Španjolskoj, a zanimljivo da ih prošle godine nitko nije kopirao.

Ove godine kopirao ih je Williams, kao i brojna druga aerodinamička rješenja, a Mercedes nastavlja s razvojem tih usmjerivača koji sada imaju zakrivljeni vodeći rub.

Sada je na njihovom početku mali tunel koji formira zakrivljeni rub, a koji bi trebao pomoći boljoj kontroli zračne struje ispod usmjerivača.

Na donjoj slici možete vidjeti staru konfiguraciji prednjega krila i bočnih usmjerivača.

Mercedes W09 F1 2018 front wing 1 old snow plough Barcelona test
Stara konfiguracija prednjega krila (tirkizno) i usmjerivača zraka pokraj nosa (žuto) koji je imao ravan vodeći rub
Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će se uskoro prebaciti na razvoj bolida za 2024.

Mercedesov F1 šef i trećinski suvlasnik momčadi Toto Wolff priznaje da će se njegova momča…