Hlađenje F1 bolida od kritične je važnosti za aerodinamičku učinkovitost pa su momčadi stalno na rubu zahtjeva za hlađenjem kako bi pritom žrtvovali što manje performansi – donosimo pregled kako svjetski prvaci prilagođavaju svoj W09 za specifične zahtjeve u Bahrainu.

Bolidi su dizajnirani tako da pružaju optimalne performanse u čistom zraku odnosno u situaciji kada bolidi ispred sebe nemaju drugi bolid na bliskoj udaljenosti koji im smanjuje količinu zraka za hlađenje i stvaranje downforcea.

Ali kad je bolid duže vrijeme iza drugoga bolida pojavljuju se problemi s hlađenjem koje je ionako dimenzionirano na granici, što smo vidjeli i na prvoj utrci sezone u Australiji kad su oba Mercedesa morala popuštati kako bi temperature motora držali pod kontrolom.

U Bahrainu su temperature puno više nego u Australiji, posebno danju, a momčadi će zato morati prilagoditi svoja rješenja za hlađenje i time žrtvovati nešto aerodinamičke učinkovitosti.

Mercedes W09 Bahrain GP F1 2018 cooling outlet behind halo Photo AMuS

Mercedes je iza bočnih prihvatnih mjesta za halo zaštitu otvorio sinusoidalne otvore (tirkizno), koji su horizontalno podijeljeni s desetak pregrada, a pokraj njih nalaze se već uobičajeni uzdužni otvori (plavo) kroz koje vrući zrak struji prema gore prije nego ga odnese brza zračna struja koja struji preko površine bolida.

Osim spomenutih rješenja, Mercedes je, kao i prošle godine, ponovno otvorio pokrov motora na njegovom vrhu i time se riješio viška topline, a sve to kako ne bi morali koristiti veći otvor na stražnjem kraju koji bi više kompromitirao aerodinamičke performanse difuzora, ključne komponente aerodinamičkog paketa.

Mercedes W09 Bahrain GP F1 2018 cooling chimney engine cover Photo AMuS

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes predstavio novi bolid za 2024. F1 W15

Mercedes je posljednja momčad u nizu koja je predstavila novi F1 bolid za 2024. s kojim se…