Mercedes je u Austriju donio dosad najveći paket aerodinamičkih poboljšanja za svoj F1 bolid za 2018. W09 koji je utrku ranije u Francuskoj dobio novu specifikaciju motora, a najveće promjene se odnose na koncept bočnih stranica, retrovizore, bočne ploče stražnjega krila i dorade na podnici.

Za razliku od Ferrarija i Red Bulla koji imaju koncept bočnih stranica po uzoru na inovativni dizajn Ferrarija SF70H, Mercedes je na svom W09 zadržao uobičajeni, konvencionalni koncept bočnih usisnika koji su, doduše vrlo mali, ali i dalje ne ostavljaju prostora ispod njih kao u slučaju Ferrarija i Red Bulla.

Novi koncept je to donekle promijenio pa je donji rub otvora (tirkizno) sada integriran u horizontalnu strukturu (žuto) koja se proteže i izvan granica otvora za hladnjake i spaja se s vertikalnim aerodinamičkim usmjerivačem.

Gornji rub otvora za hladnjake (ljubičasto) sada je zakrivljen na vanjskom rubu i vertikalno se spaja s horizontalnim usmjerivačem zraka iznad, a retrovizori su dobili dodatnu potporu (narančasto) koja ima aerodinamičku funkciju.

Retrovizori sada imaju dvostruku potporu, što Mercedesu omogućava da struktura bude nešto lakša, ali pokraj prvoga nosača, bliže vozaču, nalazi se i zakrivljeni usmjerivač zraka koji oponaša oblik toga nosača.

Mercedes W09 F1 2018 Austrian GP aero upgrade sidepod

Mercedes je ispred novih otvora za hladnjake dodao i još jednu manju peraju (slika dolje) koja je usmjerena prema dolje po kutem od oko 30 stupnjeva, a promijenili su i neke detalje na donjem dijelu ovoga područja koji utječu na način kako se zračna struja oblikuje prije nego što krene ispod bolida.

Vanjski vodeći rub podnice (obrubljen bojom pijeska) sada je zaobljen dok je prije bio u obliku oštrice.

Za usporedbu pogledajte donju sliku gdje se nalazi i stara konfiguracija (gornji dio slike) i nova konfiguracija (donji dio).

Mercedes je promijenio i bočne ploče stražnjega krila koje su sada inspirirane McLarenovim rješenjem koje koriste još od početka prošle sezone, a koje je ove godine kopirao i Renault na svom R.S.18.

Bočne ploče stražnjega krila se prema pravilima moraju savijati kako bi bile uže u donjem području, a Mercedes je sada, kao i McLaren, odlučio razdvojiti ta dva dijela (širi gornji i uži donji) i vertikalni prorezati gornji dio (žuto, ispod natpisa EPSON).

Također, dodali su i dvije nakošene trake (tirkizno) koje prate smjer zračne struje u tom području.

Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Mercedes pozvao Russella da odustane kako bi spasili novi motor

George Russell pozvan je u boks da odustane kako bi zaštitili potpuno novi primjerak pogon…