Aktualni svjetski prvaci naglasili su napredak koji su ostvarili s novom pogonskom jedinicom Mercedes-AMG F1 M11 EQ Performance, a najveći korak naprijed je novi sustav hlađenja koji im je prošle sezone bio najveća slabost.

Pravila za pogonske jedinice uglavnom su ista još od 2014. pa je potraga za dodatnom snagom sve teži proces, a pogonske jedinice moraju trajati sve duže te će vozači u rekordno dugoj sezoni od 22 utrke moći koristiti samo tri motora, turba, MGU-H i MGU-K.

“Morali smo razvijati još šire područje pogonske jedinice, analizirali smo svaki pojedini sustav,” rekao je Andy Cowell, upravljački direktor razvoja Mercedes-AMG High Performance Powertrain odjela.

“Radili smo na ogromnom broju projekata koji će kad se zbroje pomoći, nadamo se, bolidu da putuje stazom brže i aerodinamičarima pruži više prilike za poboljšanje.”

U šest godina, koliko se koriste trenutne pogonske jedinice s 1,6-litrenim V6 motorom i ERS-om, Mercedes je značajno napredovao sa snagom i pouzdanošću, ali i učinkovitošću. Od 2014. do kraja 2019., termalna učinkovitost, sposobnost motora da pretvori gorivo u korisan rad, narasla je s 44% na više od 50%.

“Ne postoji savršenstvo, uvijek postoji prilika da se poboljšate i svi u našoj momčadi imamo taj mentalni sklop,” rekao je Cowell.

“Uvijek poboljšavamo svaki detalj, materijale, hardware i ostale sastojke, ali i stvari kao naše alate. Znate da postoje područja u kojima možete biti bolji, a samokritičnost i otvorenost srž su našega mentaliteta.”

2020 F1 Mercedes F1 W11 rear end angled side view Photo Daimler Edited by MAXF1net

Prošlogodišnji F1 W10 mučio se u vrućim uvjetima, koje je prvi puta iskusio na VN Austrije gdje su vozači morali koristiti slabije postavke motora kako bi završili utrku, a cijela momčad radila je zajedno da poboljšaju sustav hlađenja za F1 W11.

Osim većih radijatora, momčad se usredotočila na povećanje učinkovitosti hlađenja kako bi motor mogao raditi na višim temperaturama.

“Uložili smo značajne napore kako bi tekućine za hlađenje pogonske jedinice mogle raditi na višim temperaturama,” rekao je Cowell.

“To povećava razliku temperature između tekućine za hlađenje i ambijentalne temperature u kojoj se utrkujemo što povećava učinkovitost sustava za hlađenje. Taj izazov bio je težak jer je puno dijelova motora izrađeno od aluminija i temperature na kojima motor radi znači da se svojstva materijala brzo pogoršavaju.”

“Upravljanje tim procesom tijekom osam utrka težak je inženjerski izazov, ali to je ono čemu težimo. Nismo usredotočeni samo na snagu motora na radilici nego puno radimo i na pakiranju i smanjenju dimenzija za aerodinamičare kako bi se mogli usredotočiti da bolid bude prikovan za podlogu u zavojima.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će ‘morati kompenzirati’ zabranjeni DAS u 2021.

Suvlasnik i šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff smatra da DAS nije bio velika prednost n…