Momčad aktualnih svjetskih prvaka ponovno je otvorila rupe na stražnjim kotačima koje su zbog straha od protesta zatvorili uoči VN SAD-a u Austinu.

Mercedes je na VN Belgije uveo novi dizajn stražnjih kotača s namjerom bolje kontrole topline, a time i temperature stražnjih guma koje su tradicionalno problematične za Mercedes, a osim dodatnih dvostrukih zadebljanja između krakova kotač ima i rupe oko svoga središta.

Ferrari je FIA-i poslao upit kako je moguće da je Mercedesov dizajn legalan kad je Red Bullov sličan dizajn prednjih kotača iz 2012. zabranjen jer su se rupe smatrale pokretnim aerodinamičkim uređajem, ali FIA je Mercedesov dizajn proglasila legalnim.

Ferrari nije bio zadovoljan FIA-inom odlukom i Mercedes je uoči početka VN SAD-a, zbog straha od mogućeg protesta, u zadnji čas odlučio modificirati dizajn svojih stražnjih kotača i začepiti sporne rupe u središtu.

Mercedes je rupe začepio silikonom, što možete vidjeti i na idućoj fotografiji, a problemi s temperaturom stražnjih guma u Austinu potaknuli su nagađanja da je upravo neplanirano i naglo mijenjanje dizajna kotača utjecalo na te probleme.

Mercedes W09 rear wheel design closed holes Photo F1It
Uobičajena konfiguracija stražnjih kotača (lijevo) i inačica sa začepljenim rupama (desno) iz Austina (Photo: F1i / AutoMoto)

Prve fotografije iz Meksika pokazuju da je Mercedes ponovno donio izvorni dizajn kotača s rupicama u sredini, ali postoji mogućnost da će ih po potrebi ponovno zatvoriti silikonom.

Mercedes W09 rear wheel design Mexican GP F1 2018 Photo AMuS
Fotografija Mercedesovog stražnjeg kotača iz Meksika (Photo: AmUS)

FIA-in trkaći direktor Charlie Whiting kaže da će s momčadima raspraviti o ovoj problematici kako bi se izbjegle moguće kontroverze u budućnosti.

“Ne mislim da je potrebno dodatno pojašnjenje jer smo to već učinili, svi su svjesni što mislimo o tome,” rekao je Whiting.

“Mislim da postoji razlika u mišljenju i to vjerojatno treba biti raspravljeno s tehničkom radnom skupinom.”

Dizajn stražnjih kotača trebao bi biti tema na idućem sastanku nove tehničke radne skupine.

Učitaj još povezanih članaka
Učitaj još iz Tehnika - vijesti

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes obećava ‘radikalne’ i ‘vidljive’ promjene na bolidu

Mercedesov šef F1 operacija na stazi Andrew Shovlin obećao je radikalne promjene na njihov…