Mercedes je modificirao stražnje kotače na svom F1 bolidu W09 na prošloj utrci u Austinu kako bi izbjegli moguće proteste zbog njihovog jedinstvenog dizajna, potvrdio je Autosport.

Mercedes je na VN Belgije uveo novi dizajn stražnjih kotača s metalnim ekstenzijama između krakova za bolje odvođenje topline, ali i serijom rupa u središtu koje pomažu boljem protoku zraka kroz rotirajući kotač.

Time su postigli bolju kontrolu temperature stražnjih guma, a Ferrari je FIA-i poslao upit kako je moguće da je Red Bullov dizajn prednjih kotača iz 2012., koji je također imao rupe oko središta, zabranjen, a Mercedesovo rješenje je legalno.

Red Bull je koristio rupe u prednjim kotačima kako bi manipulirao zračnom strujom na izlazu iz prednjih kotača koja je onda utjecala na aerodinamiku ostatka bolida, a FIA je Mercedesovo rješenje proglasila legalnim jer protok zraka kroz stražnji kotač ne utječe na aerodinamiku ostatka bolida i jer je Mercedes kotač dizajnirao kako bi poboljšao protok topline.

Mercedes W09 rear wheel design Austin US GP F1 2018 soft Photo Daimler

Ali Autosport prenosi da Ferrari nije zadovoljan FIA-inom odlukom i da je Mercedes, zbog straha od mogućeg protesta, u zadnji čas odlučio modificirati dizajn svojih stražnjih kotača i začepiti sporne rupe u središtu.

Mercedes je navodno rupe začepio silikonom, a problemi s temperaturom stražnjih guma u Austinu potaknuli su nagađanja da je upravo neplanirano i naglo mijenjanje dizajna kotača utjecalo na te probleme.

Ostaje vidjeti hoće li se Mercedes u Meksiku vratiti originalnom dizajnu kotača s rupama ili će koristiti rješenje bez rupa kako ne bi riskirali protest drugih momčadi, prije svega Ferrarija.

Mercedes W09 rear wheel design Austin US GP F1 2018 Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Hamilton – ‘Sramotna pogreška’ nema veze s pritiskom

Lewis Hamilton priznaje da je pogreška prilikom ulaska u boks za vrijeme kvalifikacija 'sr…