Mercedesov DAS sustav upravljanja FIA vidi kao legalan za F1 sezonu 2020., ali ne i za 2021. jer pravila preciznije definiraju način na koji se upravljanjem smije utjecati na zakrenutost kotača.

Lewis Hamilton prvi je puta isprobao novi Mercedesov sustav upravljanja koji vozaču omogućuje da pomicanjem upravljača po dubini utječe na zakrenutost prednjih kotača i prilagođava postavke ovjesa za vrijeme vožnje.

Za vrijeme jutarnjega dijela drugoga dana, na onboard snimkama primjećeno je da se upravljač pomiče po dubini (naprijed – natrag), ovisno je li Hamilton u zavoju ili na pravcu, i da to utječe na zakrenutost kotača gledano odozgo (toe in – toe out).

Momčadi koriste toe in na prednjim kotačima (tako da, gledano odozgo, prednji dijelovi prednjih kotača pokazuju prema unutra), kako bi se povećalo prijanjanje prednjega kraja na ulasku u zavoj, ali to uzrokuje veći otpor zraka na pravcima i veću potrošnju guma.

Ali s novim sustavom Mercedes je pronašao način da utječe na iznos toe kuta prednjih kotača u vožnji u ovisnosti o položaju upravljača po dubini, što vrlo vjerojatno kontrolira sam vozač.

FIA kaže da je sustav legalan za trenutnu sezonu, ali da ne žele da ga momčadi koriste 2021. jer su pravila za 2021. vrlo jasna po pitanju upravljanja.

Momčadi sada mogu birati hoće li protestirati protiv Mercedesova rješenja ove sezone, iako je FIA dala signale da sustav vide kao legalan, ili će krenuti u razvoj vlastitoga sustava za što je potrebno nekoliko mjeseci.

Još uvijek nije jasno je li FIA bolje napisala pravila za upravljački sustav za 2021. zato što je to ionako planirala ili je to bila reakcija na Mercedesov DAS sustav za koji znaju nekoliko mjeseci budući da ih je Mercedes prije izrade sustava ispitivao u njegovoj legalnosti.

Bottas Mercedes F1 W11 Barcelona Test 1 Day 2 Photo Daimler

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Mercedes će ‘morati kompenzirati’ zabranjeni DAS u 2021.

Suvlasnik i šef Mercedesove F1 momčadi Toto Wolff smatra da DAS nije bio velika prednost n…