Mercedes je vrlo blizu postizanja maksimalne snage od 1000 KS sa svojom pogonskom jedinicom, potvrdio je šef njihova odjela za F1 motore Andy Cowell.

Mercedes je od početka nove hibridne turbo ere 2014. dominantna momčad u F1 prvenstvu, ponajviše zahvaljujući superiornoj pogonskoj jedinici i njezinoj integraciji u cijeli paket, a već su se uoči početka 2017. počele spominjati o ukupnoj brojci od 1000 KS.

Sustav za obnovu energije može dati najviše 163 KS što znači da bi za ukupnih 1000 KS 1,6-litreni V6 motor morao biti snažan najmanje 837 KS.

Renaultov Cyril Abiteboul tada je ispravno zaključio da ni najjači motori u Formuli 1 2017. neće imati 1000 KS, ali uoči početka nove sezone Mercedes tvrdi da su jako blizu te brojke.

“Blizu smo,” rekao je Cowell za Autosport.

“Siguran sam da će se to dogoditi u nekom trenutku.”

Osim po snazi, Mercedesov motor ističe se i po gotovo besprijekornoj pouzdanosti jer su bolidi koji ih koriste odvozili najviše kilometara od svih bolida u ovogodišnjem prvenstvu.

Također, njihovi su motori izuzetno učinkoviti pa su ove godine na dinamometru postigli zapanjujuću učinkovitost od 50%, što je napredak u odnosu na početnih 44% iz 2014.

To je posebno važno zbog ograničene količine goriva koja se smije koristiti u utrci (105 kg), ali i ograničenoga protoka goriva u svakom trenutku (100 kg/h).

Cowell kaže da bi se termalna učinkovitost od 50% na stazu mogla prenijeti već početkom iduće godine.

“Odgovor leži početkom iduće godine. Moramo vidjeti kako će napredovati razvoj pogonske jedinice tijekom zime, a moramo i balansirati s ostatkom bolida.”

“Motori se vrte na dinamometru, to je jedna stvar. A kad idete na vrijeme po krugu, tu imate posla u poboljšavanju tehnologije na bolidu kako biste poboljšali i aerodinamiku i pogonsku jedinicu.”

“Vidjet ćemo kako će to ispasti.”

Mercedes je jedini proizvođač koji je ove sezone sa svih šest bolida bio u stanju završiti s najviše četiri primjerka svakoga od šest elemenata pogonske jedinice (osim namjerne promjene na Hamiltonovom bolidu u Brazilu) što će biti izuzetno važno iduće godine kad će na raspolaganju imati po samo tri motora.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

McLaren potvrdio Mercedesove motore za 2021. unatoč odgodi promjene pravila

McLaren će koristiti Mercedesove pogonske jedinice 2021. iako je velika promjena tehničkog…