Aktualni svjetski prvaci Mercedes za novu F1 sezonu razvili su potpuno novi V6 motor s poboljšanim sagorijevanjem goriva i učinkovitijim sustavom za obnovu energije, a razvili su i novi sustav hlađenja, potvrdio je njihov šef razvoja F1 motora Andy Cowell.

Mercedes ove godine pokušava osvojiti šesti uzastopni dvostruki naslov prvaka što dosad nije pošlo za rukom nijednoj momčadi u F1 povijesti, a u tome bi im trebao pomoći i novi 1,6-litreni V6 motor i ERS koji za 2019. ima višestruka poboljšanja.

Iako su pravila za pogonske jedinice ista kao i za 2018., Mercedes je uspio izvući više iz svakoga dijela pogonske jedinice jer su, za razliku od prošle godine, morali dizajnirati motor koji mora trajati isti broj utrka kao i prošle (3 motora po sezoni).

“Nije bilo veće promjene pravila za pogonske jedinice pa je novi motor evolucija sustava,” rekao je Mercedesov šef razvoja F1 motora Andy Cowell.

“Promijenili smo arhitekturu sustava za hlađenje pogonske jedinice što će nam, nadam se, donijeti aerodinamičke prednosti, ali i bolju učinkovitost pogonske jedinice. Nadam se da je to pobjednička situacija i za šasiju i pogonsku jedinicu.”

“U srcu pogonske jedinice je pretvaranje goriva u toplinu koja se oslobađa u komori za izgaranje i korisan rad na radilici.”

“Napravili smo korak naprijed u učinkovitosti izgaranja i ERS sustavu. Brak između turbopunjača i MGU-H, inverter, baterija i MGU-K, cijeli sustav sada je sposobniji raditi na većoj učinkovitosti i pomoći korištenju energije u utrci.”

Mercedes usredotočen na učinkovitu aerodinamiku i učinkovit motor

2019 F1 tech Mercedes F1 W10 EQ Power + engine airbox rear suspension Photo Daimler Edited by MAXF1net -

Iako pravila za 2019. dopuštaju 110 kg goriva u utrci umjesto dosadašnjih 105 kako bi se kompenzirao utjecaj većega otpora zraka zbog većih krila i nešto veće minimalne težine, Mercedes je i dalje usredotočen na što manju potrošnju goriva koja je posljedica učinkovite aerodinamike i pogonske jedinice kako bi utrku mogli startati što lakši.

“Snaga je funkcija protoka goriva, koji ostaje 100 kg/h, i učinkovitosti pogonske jedinice kao stroja koji pretvara kemijsku energiju u korisan rad,” pojasnio je Cowell.

“Kad u kvalifikacijama imate protok 100 kg/h i praznite bateriju tijekom kruga, nema promjena. A što se tiče povećanja količine goriva za utrku na 110 kg, ako imate učinkovit motor i učinkovitu aerodinamiku i spremni ste malo puštati gas prije kočenja, imate priliku startati utrku s manje od 110 kg.”

“A svakih 5 kg manje smanjuje vrijeme po krugu za oko dvije desetinke tako da postoji prirodna nagrada jer utrku možete startati lakši.”

“Zato i dalje imate prednost ako dizajnirate učinkovit bolid, kako pogonsku jedinicu tako i aerodinamiku, i utrkujete se pametno kako biste imali dobru brzinu od starta pa do kraja utrke.”

U spomenutu filozofiju aerodinamičke učinkovitosti uklapa se i Mercedesov najduži međuosovinski razmak i najduži bolid u Formuli 1 (izdužen i uži oblik stražnjega kraja ima manji otpor zraka) i najmanji nagib podnice od svih bolida.

Mercedes F1 W10 EQ Power + studio photo side rear angle

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

Obavijesti me o
wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Rezultati prvoga testa F1 bolida za 2021. ‘iznad očekivanja’

FIA i Formula 1 testirali su 50%-tni model novoga F1 bolida za 2021. u zračnom tunelu kako…