Mercedesov V6 turbo motor na testnom je stolu dosegnuo termičku učinkovitost od 50%, a snaga mu je u posljednje tri godine porasla za čak 109 konjskih snaga, pohvalio se njemački proizvođač na svojoj internet stranici.

Učinkovitost je najvažnija stavka od početka nove hibridne turbo ere 2014. jer su količina i maksimalni protok goriva ograničeni, a snaga motora s unutarnjim izgaranjem najvažniji je faktor performansi budući da je ERS ograničen na maksimalnih 120 kW tijekom najviše 33.3 sekunde po krugu.

Prvi Mercedesov motor u novoj eri iz 2014. imao je termičku učinkovitost od 44%, što je već bilo vrlo impresivno s obzirom da je termička učinkovitost cestovnih motora oko 30%, a stari 2,4-litreni V8 F1 motori imali su učinkovitost od 29%.

Mercedes navodi da su s novim V6 motorm EQ Power + pronašli čak 109 konjskih snaga u odnosu na motor iz 2014. (iako se ne navodi u odnosu na koju specifikaciju toga motora, vjerojatno na prvu).

Također, učinkovitost nove pogonske jedinice sada je čak 50%, što se približava i dizelskim motorima u velikim transportnim brodovima.

Ukupna snaga Mercedesove pogonske jedinice vrlo je blizu 1000 KS jer ERS daje najviše 163 KS, a najnovija specifikacija V6 motora ima više od 800 KS, što znači da su prve specifikacije iz 2014. imale oko 700 KS.

“Posljednji puta ovakve smo brojke snage [gotovo 1000 KS] vidjeli u V10 eri 2005. kad su V10 motori gutali zapanjujućih 194 kg goriva po satu [danas ograničen na 100 kg po satu], što je gotovo dvostruko veći protok goriva nego danas,” stoji u priopćenju na Mercedesovoj stranici.

Mercedes je koncept F1 pogonske jedinice ugradio u motor u svom novom cestovnom hiperautomobilu Project ONE gdje je učinkovitost smanjena na oko 40% kako bi se postigla zadovoljavuća dugovječnost nužna za cestovne automobile.

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Kubica će prvi isprobati novu Alfu u Barceloni

Robert Kubica isprobat će novi bolid Alfa Romea na predsezonskim testiranjima u Barceloni …