Mercedes-AMG Petronas High Performance Powertrains pomogli su razviti uređaj koji konstantno doprema kisik plućima pacijenata bez potrebe za respiratorom.

U suradnji sa zaposlenicima University College London Mercedes je razvio uređaj poznat pod nazivom CPAP  (Continuous Positive Airway Pressure, kontinuirani pozitivni pritisak zraka) koji usmjerava konstantnu struju zraka u pacijentova usta i nos što znači da pluća mogu ostati otvorena.

To pacijentima olakšava disanje budući da često imaju oštećene alviole, a rješenje je odobrila i medicinska regulatorna agencija (MHRA).

Prenost u odnosu na respirator je što pacijent ne mora biti po sedativima niti imati cijev umetnutu u dišni put.

Trenutno je 40 uređaja isporučeno bolnicama, a ukoliko sve prođe po planu Mercedes će proizvoditi 1000 primjeraka dnevno.

“Formula 1 pokazala je impresivan odgovor na poziv u pomoć,” rekao je Andy Cowell, vodeći čovjek Mercedesova razvoja F1 pogonskih jedinica.

“Ponosni smo što smo uspjeli dovršiti CPAP projekt po najvišim standardima i u najkraćem mogućem roku.”

“Ti uređaji su na pola puta između jednostavne maske za kisik i invanzivne mehaničke ventilacije koja od pacijenta traži da bude pod sedativom,” rekao je profesor kritične njege Mervyn Singer.

“Oni će pomoći spasiti živote osiguravajući da se respiratori, koji postoje u ograničenim količinama, koriste samo za najteže slučajeve.”

Učitaj još iz Aktualno

Odgovori

Budi prvi koji će komentirati ovu vijest!

wpDiscuz

Pogledajte i ovo

Ferrari je iza Mercedesa i Red Bulla, ali ‘blizu ostalih’

Ferrarijev Mattia Binotto smatra da je njegova momčad i dalje iza Mercedesa i Red Bulla, a…