Mercedes je na desetu utrku prvenstva na Silverstoneu donio dugo najavljivani paket aerodinamičkih poboljšanja o kojem ovise njihove šanse za borbu sa sve bržim Red Bullom koji povećava svoju prednost u vozačkom i konstruktorskom prvenstvu – donosimo pregled promjena na Mercedesovom F1 W12.

Aktualni svjetski prvaci najviše su izgubili promjenom pravila oko dimenzija podnice te su gubitak stražnjega downforcea morali djelomično kompenzirati i većim stražnjim krilom, što ih je stajalo aerodinamičke učinkovitosti odnosno brzine na pravcu.

Downforce iz podnice izuzetno je učinkovit jer za isti iznos downforcea pruža manje otpora zraka pa se momčadi izuzetno trude kako bi ispod bolida poslali što je moguće kvalitetniju struju zraka i pokušali ju izolirati od vanjskih turbulencija, posebno od turbulencija od prednjih i stražnjih kotača.

To je ove godine teže nego prošle zbog manjih dimenzija podnice ispred stražnjih kotača, što je kritično područje za učinkovitost difuzora, ali i zbog zabrane korištenja proreza kojima su momčadi stvarale vrtloge koje su slali s unutarnje strane stražnjih kotača kako bi difuzor što bolje zaštitili od turbulencija.

Mercedes se u svom paketu poboljšanja usredotočio upravo na to područje koje posljednjih godina donosi najviše performansi pa su promijenili geometriju i raspored usmjerivača zraka ispred bočnih stranica – glavni vertikalni usmjerivač (ružičasto), koji prihvaća turbulentnu zračnu struju s prednjih kotača i šalje ju oko bočnih stranica, više nije spojen s horizontalnim elementom (tirkizno), što nije prvi puta da Mercedes koristi takvo rješenje.

Horizontalni element (tirkizno) dobio je i mali generator vrtloga s gornje strane (narančasto), a pet horizontalnih elemenata (žuto) sada zauzimaju veću širinu nego dosad jer je dvostruki vertikalni element u njihovom podnožju (narančasto) skraćen po visini.

Ovo područje je kritično zbog načina na koji prihvaća zračnu struju koja dolazi između šasije i prednjih kotača i kako se ta zračna struja dalje usmjerava na kritična mjesta oko bočnih stranica.

2021 British GP Mercedes F1 W12 new upgrade package sidepod deflectors Photo Daimler Edited by MAXF1net
Novi aerodinamički paket u području ispred bočnih stranica (Photo: Mercedes / Edited by: MAXF1.net)

Na donjoj slici možete vidjeti kako je dosad izgledalo ovo područje na Mercedesu F1 W12, a iako promjene nisu drastične dovoljno su velike da donesu više downforcea iz podnice što je ključno za aerodinamičku učinkovitost s obzirom da sve manje alata s kojima inženjeri mogu ‘zaštititi’ zračnu struju ispod bolida od štetnih turbulencija.

2021 British GP Mercedes F1 W12 old aero package sidepod deflectors Photo Daimler Edited by MAXF1net
Stari aerodinamički paket u području ispred bočnih stranica (Photo: Mercedes / Edited by: MAXF1.net)

Mercedes je odbacio i valoviti rub prednjega dijela podnice (na gornjoj slici desno od ružičasto označenoga usmjerivača) i sada se tu nalazi jednostavnije rješenje s ravnijim kaskadnim elementima, slično rješenjima koje koriste i neke druge momčadi.

Iako Mercedes ne želi otkriti koliko vremena po krugu nosi novi paket, njegova bi učinkovitost mogla imati ključnu važnost u Mercedesovim nadanjima da zadrže korak u tehnološkoj borbi s Red Bullom koji posljednjih nekoliko utrka prilično agresivno donosi seriju manjih poboljšanja na svoj RB16B.

Hamilton kaže da je puno promjena na bolidu, ali da nije riječ o ogromnom poboljšanju koje bi trebalo u potpunosti zatvoriti Mercedesov zaostatak za Red Bullom, a posao će im otežati i novi format vikenda sa samo jednim slobodnim treningom uoči kvalifikacija nakon kojih više nije dopušteno mijenjati većinu postavki bolida.

2021 Austrian GP Mercedes F1 W12 sidepod area aero Photo Daimler Edited by MAXF1net
Stari Mercedesov aerodinamički paket korišten na VN Austrije (Photo: Daimler)
Load More Related Articles
Load More In Tehnika - vijesti
Subscribe
Obavijesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Check Also

Mercedes pozvao Russella da odustane kako bi spasili novi motor

George Russell pozvan je u boks da odustane kako bi zaštitili potpuno novi primjerak pogon…